Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

Jesenski banket v Hamiltonu

| 29.09.2011, 05:10 Matjaž Merljak

V slovenski župniji svetega Gregorija Velikega so imeli v nedeljo, 18. septembra 2011, žegnanje in s tem začetek novega pastoralnega leta, dan prej je bil tudi vpis v sobotno slovensko šolo - obeti so dobri.

Žegnanje bi morali imeti prvo nedeljo v septembru, a je zaradi drugih okoliščin prestavljen na tretjo nedeljo. To je celodnevno praznovanje, ki se je začelo s slovensko sveto mašo. Daroval jo je Anton Rozmarič, ki je bil dolga leta župniku v Št. Primožu na Koroškem in je za pol leta prišel v Hamilton, prepeval domači zbor, ga. Olga okrasila cerkev ...

Drago Gačnik, Hamilton
Drago Gačnik, Hamilton © Matjaž Merljak
Druga maša je bila v angleščini, po 12. uri pa se je program nadaljeval v dvorani, kjer se je zbralo okoli 250 ljudi. Na platnu so si ogledali fotografije dogodkov in srečanj zadnjega leta. Ob koncu je program popestrila mlajša folklorna skupina Soča.

Z žegnanjem se začenja jesensko dogajanje v župniji, potem ko so ljudje poletje preživljali na farmah in letoviščih. V soboto je bil tudi vpis v slovensko šolo. Pouk bo potekal vsako soboto in iz prvih prijav se vidi, da bo letos pouk obiskovalo okoli 50 otrok, kar je 7 do 8 novih. Naš sogovornik, župnik Drago Gačnik, je dejal, da je to spodbudno, da starši čutijo, da otrokom dajo osnovno znanje slovenščine in poznavanja Slovenije.

Župnijsko žegnanje v Hamiltonu leta 2011
Župnijsko žegnanje v Hamiltonu leta 2011 © Arhiv slovenske župnije v Hamiltonu

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.