Petra StoparPetra Stopar

Novi župnik sodelavec v Stuttgartu

| 23.09.2011, 05:48 Matjaž Merljak

V Slovenski župniji svetega Cirila in Metoda v Stuttgartu v Nemčiji je bila v soboto, 17. septembra 2011, slovesna umestitev 31-letnega Aleša Kalamarja, novega župnika sodelavca. Ta dan so imeli tudi tradicionalno jesensko prireditev Slovensko trgatev.

Kot je za oddajo Slovencem po svetu in domovini povedal slovenski župnik v Stuttgartu dr. Zvone Štrubelj, je težko je dobiti duhovnike za zamejsko in izseljensko pastoralo, zato so še toliko bolj hvaležni in veseli, da je murskosoboški škof dr. Peter Štumpf poslal duhovnika, ki je bil prva generacija posvečenih duhovnikov v murskosoboški župniji. Dve leti je bil kaplan v Gornji Radgoni, dve leti v Lendavi, sicer pa prihaja z Goričkega.

Novi župnik pomočnik Aleš Kalamar
Novi župnik pomočnik Aleš Kalamar © Slovenska župnija Stuttgart
Rojaki v Stuttgartu so pripravili vesel sprejem. To je bil namreč tudi prvi jesenski shod v župniji, ko se ljudje vrnejo iz Slovenije in počitnic, to sovpada tudi z začetkom šolskega in veroučnega leta. Po maši se je praznovanje nadaljevalo v dvorani pod cerkvijo svete Elizabete v Esslingenu, zaigral je tudi ansambel Veški Dečki iz Aleševih krajev.

Novi župnik pomočnik bo v nedeljo spremljal skupino 20-ih rojakov, ki bodo odšli na srečanje s papežem Benediktom XVI. v Freiburgu.

Kot je še povedal dr. Zvone Štrubelj bodo v Stuttgartu 1. oktobra imeli srečanje tujerodnih skupnosti. V mestu bo kmalu 50 odstotkov prebivalcev tujcev in deluje že 18 tujerodnih narodnih misij. Ti so del lokalne cerkve in so sprejeti in spoštovani. Na prireditvi bo nastopila tudi skupina sestavljena iz vrtčevskih otrok ter tistih, ki obiskujejo sobotno šolo. Zaplesala tudi tudi folklorna skupina.

Pri umestitvi so peli Veški dečki
Pri umestitvi so peli Veški dečki © Slovenska župnija Stuttgart

Še bolj se bo plesalo 15. in 16. oktobra 2011, ko bo slovenska župnija gostila 25. folkloriado, tradicionalno srečanje folklornih skupin iz Nemčije. V nedeljo bo po slovenski sveti maši tudi veseloigra, ki jo bo predstavil ansambel Kolovrat.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.