Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Jože Kastelic lani ob 90-letnici (foto: Marija Ahačič Pollak)
Jože Kastelic lani ob 90-letnici

Jože Kastelic odšel v večnost

| 21.09.2011, 03:40 Matjaž Merljak

V Torontu v Kanadi je v nedeljo, 18. septembra 2011, umrl velikan slovenske skupnosti, Jože Kastelic, star 91 let. Bil je človek, ki je s svojo zdravo kmečko pametjo, izredno pridnostjo in genialnim trgovanjem poslovno uspel na izjemno konkurenčnem trgu. Je največji dobrotnik in mecen slovenstva v Kanadi, veliko je pomagal tudi Sloveniji.

Pogrebno sveto mašo bo petek, 23. septembra 2011, ob 11h dopoldne vodil nadškof Alojz Uran, ki se bo kasneje udeležil Baragovih dni v ZDA. Ob 16. uri, to je ob uri pogreba (ob 10h dopoldne po kanadskem času), bo maša zadušnica tudi v ljubljanski stolnici. Jože Kastelic je bil namreč tudi velik dobrotnik Cerkve na Slovenskem (Zavoda sv. Stanislava).

Pokojni bo od 21. septembra 2011 zvečer ležal v cerkvi Brezmadežne čudodelne svetinje na Browns Line 739 v Torontu. Od njega se bo mogoče posloviti ta dan od 7h do 9h zvečer in v četrtek, 22. septembra 2011, od 2h do 4h popoldne ter od 7h do 9h zvečer.

Jože Kastelic je bil nazadnje v javnosti prisoten v soboto, 10. septembra 2011, pri spominski slovesnosti v Midlandu. Nato je zadobil pljučnico in za posledicami te umrl.

Založba Družina je leta 2010, ob njegovi 90-letnici, izdala knjigo. Napisala jo je Marija Ahačič Pollak. Kot je povedala v pogovoru za Radio Ognjišče, se je pisanja lotila zato, ker je Jože eden redkih Slovencev, ki je razdal sebe in svoje imetje za dobrobit slovenstva.

Bil je izredno skromen človek in kljub temu, da sta dobra prijatelja, ga je morala večkrat prositi za pogovor, po katerem je nastala knjiga. Pristal je, ko je bil že v postelji. Avtorica je zbrala spomine in vsa njegova odlikovanja.

Kljub temu, da je moral domovino zapustiti zaradi komunizma, ni gledal črno na nobeno stvar. „Pozabil je in odpustil in bil pozitiven ter se osredotočil na prihodnost,“ je še povedala v pogovoru.

Dvakrat ga je zadela težka usoda, a ji je ušel. Bil je zelo iznajdljiv, ni imel izobrazbe, a je z naravno inteligenco, zdravo kmečko pametjo, podjetnostjo ... iz nič naredil majhen imperij. Bil je zelo spoštovan in v Mississaugi je po njem imenovana celo cesta.

Nanj spominjata starostni Dom Lipa, kjer je tudi živel jesen življenja in Slovensko letovišče. Njegova poslovna stavba na Browns Line v Torontu je priljubljeno zbirališče Slovencev.

Jože Kastelic je bilo zelo navezan na domovino in domač kraj, Žvirče, kjer se je rodil 19. marca leta 1920. Veliko je tudi finančno pomagal pri nastajanju mlade slovenske države.

Jože Kastlice je leta 2010 ob 90-letnici prejel priznanje škofije Novo mesto
Jože Kastelic je leta 2010 ob 90-letnici prejel priznanje škofije Novo mesto © ARO

Prejel je številna priznanja in odlikovanja, najpomembnejša so: leta 2002 Queen Elisabeth II Golden Jubilee Medal za zasluge za Kanado v petdesetih letih, leta 2011 častni znak svobode Republike Slovenije kot priznanje in zahvalo domovine za njegovo pomoč, leta 2003 pa je postal eden redkih dobitnikov papeškega odlikovanja svetega Gregorija Velikega, ki ga prejmejo osebe za pomoč Cerkvi ali pa za izredno zgledno življenje.

Jožetu Kastelicu je bil posvečen tudi februarski Večer izza kongresa Svetovnega slovenskega kongresa.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.