Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

Romali v argentinski Lurd

| 22.09.2011, 06:33 Matjaž Merljak

Slovenci smo vedno radi romali. O tem pričajo številne Marijine božje poti na Slovenskem. To lepo navado smo prinesli s sabo v Argentino; vsako leto romamo v Lujan in v Lourdes. Rojaki Velikega Buenos Airesa, pa tudi iz notranjosti države, romamo v Lourdes vsako leto na tretjo nedeljo v avgustu.

Letos je bilo to na datum 21. avgusta. V predmestnem naselju, ki se imenuje Santos Lugares (Sveti kraji v slovenskem prevodu), so očetje frančiškani pozidali skromno kapelico, leta 1914 pa so začeli zidati današnje svetišče, ki naj bi bila kopija lurške bazilike v Franciji. Ob cerkvi je votlina z Marijinim kipom. Leta 1925 so darovali prvo mašo v kripti. Veličastna argentinska bazilika Naše Lurške Gospe pa še danes ni popolnoma dokončana.

Zbrali smo se v veličastnem svetišču, ki je posvečeno lurški Materi Božji. Potožili smo ji svoje skrbi, žalosti in trpljenje, jo prosili varstva za naše družine, bolne in ostarele ter vso slovensko skupnost. Ob vstopu v cerkev smo dobili podobico z grbom svetovnega dneva mladih in molitev, za uspeh tega verskega srečanja.

Slovenci so vedno radi romali v Lurd v Argentini
Slovenci so vedno radi romali v Lurd v Argentini © spletna stran župnije

Najprej smo molili rožni venec, ki ga je vodil Franci Korošec. Sledile so pete litanije Matere Božje, ki so jih vsi verniki pobožno prepevali. Nato je bil blagoslov z Najsvetejšim. Petje litanij in ljudsko petje pri maši je vodila priložnostna skupina mož in fantov, ki jih je vodil Andrej Selan. Na orgle jih je spremljala Terezka Prijatelj Žnidar. Sveto mašo je daroval delegat slovenskih dušnih pastirjev dr. Jure Rode, somaševal pa jezuit p. Miran Žvanut, ki je tudi pridigal. Med mašo je bila priložnost za spoved. Veliko vernikov je prejelo sv. obhajilo.

Ob koncu se je delegat dr. Jure Rode zahvalil vsem, ki so pomagali pri organizaciji romanja. Vsi verniki smo se poslovili od lurške Matere Božje s pesmijo Marija skoz´ življenje voditi srečno znaš. Prosili smo jo, naj nas varuje in ji obljubili, da se bomo prihodnje leto vrnili in jo obiskali na tej božji poti v argentinskem Lurdu.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.