Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Zbor Zveze mater iz San Justa poje pri maši (foto: Marko Vombergar)
Zbor Zveze mater iz San Justa poje pri maši

45. obletnica Zveze mater in žena

| 20.09.2011, 06:08 Matjaž Merljak

Zveza med drugimi dejavnostmi pomaga Slovencem v težavah. Zato smo se zbrali v nedeljo, 4. septembra 2011, v Slovenski hiši pri daritvi sv. maše, da smo se zahvalili Bogu in ga prosili za pomoč za nadaljnje delo.

Dr. Jure Rode je med pridigo poudaril, da moramo kristjani živeti v odpuščanju in dobroti do bližnjega. Med sv. mašo je pel zbor Zveze žena iz San Justa pod vodstvom ge. Anice Mehle, ki ga je prof. Andrejka Vombergar spremljala na orglah. Po končani daritvi smo s spoštovanjem do naših mučencev zapeli »Lipa zelenela je«, medtem je ga. Marija Grbec postavila prižgano svečko pred spomenikom. Nato smo šli v dvorano škofa Rožmana, da bi prisostvovali prireditvi.

Med počastitvijo pred spomenikom žrtvam
Med počastitvijo pred spomenikom žrtvam © Marko Vombergar

Najprej je ga. Majda Bukovec izrekla dobrodošlico vsem navzočim. Predsednica Zveze ga. Alenka Prijatelj je med pozdravom dejala: »Vsak rojstni dan je lepa priložnost za praznovanje, da se zberemo, se skupaj poveselimo, nazdravimo slavljencu in mu želimo vse najboljše ... Naša Zveza se je rodila, da bi združevala žene in matere in jim pomagala pri osebni rasti, da bi bile kos svoji nalogi. To je bil njen prvotni cilj ...«

Sledila je zahvala gospe Pavlini Dobovšek, dolgoletni in sedaj častni predsednici Zveze. V znak hvaležnosti je dobila priznanje, delo g. Ivana Bukovca. Potem se je ga. Alenka zahvalila tudi gospe Ireni Fajdiga kot bivši kulturni referentki Zveze. Tudi ona je dobila dar, delo ge. Regine Leber. Po zaslugi naših dušnih pastirjev imamo organizirane skupnosti in seveda tudi Zvezo, ki je nastala na pobudo našega duhovnega vodja dr. Jureta Rodeta. Tudi njemu se je zahvalila za 45 let nepretrganega sodelovanja z Zvezo in mu podarila v spomin knjigi, kjer so napisi Brižinskih spomenikov. Sledilo je letno poročilo socialne referentke gospe Ančke Podržaj.

Pevski zbor iz San Martina med nastopom
Pevski zbor iz San Martina med nastopom © Marko Vombergar

Začela se je preprosta zgodba, podobna studencu, ki teče v večnost. Napovedovalka ga. Tatjana Kržišnik je nežno prebrala uvod, kot izvir nekaj novega a obenem znanega, ljubljenega, to je pesem naše lepe Slovenije. Ga. Helena in g. Jože Oblak sta čustveno recitirala Hvalnico življenja Antona Gričnika. Nadaljevalo je predvajanje dokumentarca Skrivnosti Slovenije. Besede hvalnice »Kako si lepa, domovina mlada!« so odmevale s petjem mešanega zbora iz San Martina pod vodstvom prof. Lučke Kastelic. Ubrano so zapeli sledeče pesmi: »Po jezeru« (harm. M. Hubad), »Tam kjer teče bistra Zila« (prir. L. Kramolc), »V Tamar« (V. Mirk), »Vinska« (A. Schwab), »Dajte« (A. Kumar), in »Slovenska zemlja« (J. Aljaž).

Zahvala dolgoletni predsednici gospe Pavlini Dobovšek
Zahvala dolgoletni predsednici gospe Pavlini Dobovšek © Marko Vombergar

Ga. Majda Bukovec se je zahvalila vsem sodelujočim, nakar jim je ga. Metka Tomazin izročila slovenske šopke. Posebna zahvala je veljala Veleposlaništvu Republike Slovenije in še posebej mag. Darji Mencin, ki so nam posredovali likovna dela otrok naših osnovnih šol ob 20-letnici samostojnosti Slovenije, da smo si jih lahko vsi ogledali na razstavi. Sledila je pogostitev, žrebanje srečk in prijateljsko srečanje.

Obletnice je bilo konec, a ne našega dela. Veliko je potrebnih, veliko rojakov v težavah, a mnogo je dobre volje in pripravljenosti seči v roke z darom ter toplimi besedami.

Hvala vsem za pomoč in sodelovanje!

Gostje ogledujejo razstavo otroških risb
Gostje ogledujejo razstavo otroških risb © Marko Vombergar

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.