Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Praznovali so drugo obletnico posvetitve Marijine kapelice (foto: Mirko Cuderman)
Praznovali so drugo obletnico posvetitve Marijine kapelice

FOTO: Druga obletnica Marijine kapelice

Slovenci po svetu | 16.09.2011, 05:16 Matjaž Merljak

Pri nas v Avstraliji je mesec september pomladanski mesec, tako kot v Sloveniji mesec maj. Za našo slovensko skupnost še toliko bolj, ker ta mesec praznujemo obletnico blagoslovitve Marijine kapelice v Marijini dolini. Vsako leto se zberemo tukaj pri slovenski kapelici Marije Pomagaj in to srečanje rojakov postaja čedalje bolj priljubljeno.

Letos je bilo svetišče v tem romarskem kraju Marian Valley zopet napolnjeno predvsem z rojaki širne Avstralije. Marija Anžič, urednica Misli v Melbournu, je organizirala največjo skupino romarjev, poznano kot Mary's group - Marijina skupina. V Queensland so prišli že v sredo. V četrtek na praznik Marijinega rojstva so obiskali našo prestolnico Brisbane, kjer je v kapeli sv. Štefana pater Ciril prvič daroval slovensko sv. mašo. Nato so obiskali Marijino cerkev Our Lady of Victory Bowen Hill, kjer je tudi lepa razgledna točka in slovensko društvo Planinka, kjer so se srečali z brisbanskimi rojaki in se okrepčali z dobrotami domače kuhinje.

Po maši so v procesiji odšli do Marijine kapelice
Po maši so v procesiji odšli do Marijine kapelice © Mirko Cuderman

Naslednji dan pa je bil glavni dan, to je praznovanje druge obletnice blagoslovitve naše kapelice Marije Pomagaj. V soboto, 10. septembra 2011, ko smo se zbrali pri sveti maši nam je v pridigi pater Darko govoril o prazniku Marijinega rojstva. Pater Darko je dejal, da se pri vsaki pomembni osebi navadno omenja njegov življenjepis, ki se najprej začne rojstnim dnevom. Tako naj bo tudi pri naši nebeški Materi, ker nas ona vodi k Bogu. Zato praznujemo njen rojstni dan.

Med sveto mašo
Med sveto mašo © Mirko Cuderman

Predstojnik reda Poljskih bratov, oče Colomba, nas najprej lepo pozdravil s prijazno dobrodošlico. Iz debele knjige Slovenija v slikah, ki mu jo je pred leti daroval pater Ciril, spoznava našo lepo deželo, katera mu je zelo všeč. Pozval nas je vse, naj pogostokrat obiskujmo svojo nebeško mamo, Marijo Pomagaj, ki nas tukaj v Marijini dolini rada sprejme.

Rojakom iz Brisbana so se pridružili tisti iz Melbourna in Sydneyja
Rojakom iz Brisbana so se pridružili tisti iz Melbourna in Sydneyja © Mirko Cuderman

Veseli smo bili vsakega romarja, ki je prišel iz daljnih krajev. Skrbelo nas je, če bo mogoče priti semkaj patru Darkotu, saj je on moral nadomeščati patra Janeza v oddaljenemu mestu Adelaide, ko je bil p. Janez na bolovanju v Sloveniji. Zato smo bili toliko bolj veseli, ko smo pri vstopni pesmi zaslišali njegov glas, ker pater vedno vodi petje pri obredih. Posebno pete litanije pri kapelici so najlepše poudarile slovesnost praznovanja. Po sveti maši smo v procesiji ob molitvi rožnega venca šli do naše kapelice, ki jo tudi drugi verniki različnih narodnosti imenujejo kot najlepšo kapelico. Letos smo bili naprošeni, da smo v procesiji ponesli Nebeški Materi vsak šopek belih lilij, ki jih je darovala rojakinja.

Dobrodošlica rojakom iz Melbourna in Sydneyja
Dobrodošlica rojakom iz Melbourna in Sydneyja © Mirko Cuderman

Pater Ciril iz Melbouna je radi obveznosti nedeljske maše v Melbournu in tudi radi prepogostih pogrebov v slovenski skupnosti moral odpotovati nazaj v Melbourne že v soboto zvečer.

P. Ciril je daroval sveto mašo v cerkvi sv. Štefana
P. Ciril je daroval sveto mašo v cerkvi sv. Štefana © Mirko Cuderman

Pater Darko je v nedeljo pri društvu Lipa na Zlati Obali, ki je praznovalo 20-letnico obstoja, daroval sveto mašo. Predsednica Lipe Irena Jernej je pripravila lep kulturni program. Veliko rojakov se je zbralo na tej slovesnosti. Taka vesela praznovanja so pri nas bolj poredkoma, zato pa so toliko bolj vesela.

V cerkvi svetega Štefana
V cerkvi svetega Štefana © Mirko Cuderman

Toliko zaenkrat dragi poslušalci radia Ognjiče. Ako kdo od Vas namerava obiskati Avstralijo, naj pride in obišče tudi v Marijino dolino - Marian Valley, kjer je naša slovenska kapelica Marije Pomagaj. V vsakem slovenskem središču bo lahko našel informacije kako priti semkaj.

Več

Slovenci po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.