Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Praznovanje 20-letnice Slovenije in Makedonije v Skopju (foto: Slovenski center Skopje)
Praznovanje 20-letnice Slovenije in Makedonije v Skopju

Proslava ob 20-letnici Slovenije in Makedonije

| 14.09.2011, 08:18 Matjaž Merljak

20. obletnico samostojnosti in neodvisnosti letos poleg Slovenije praznuje tudi Makedonija. Proslavo je ob tej priložnosti pripravila tudi nevladna organizacija Slovenski center Skopje. Poklicali smo njenega predsednika, Saša Stojkovskega.

Proslava je potekala v petek, 9. septembra 2011, v Osnovni šoli Johan Hajnrih Pestaloci v makedonskem glavnem mestu. V programu so sodelovali učenci dopolnilnega pouka slovenskega jezika in kulture, ki poteka v Skopju, učenci gostujoče šole in gostje iz Slovenije, učenci Osnovne šole neznanih talcev iz Dravograda. Šola namreč sodeluje z dopolnilnim poukom - učenci iz Skopja so bili leta 2008 na ekskurziji v Dravogradu, ti pa so zdaj vrnili obisk. Prišlo je 12 učencev, ki so jih spremljali učitelji in pomočnica ravnateljice Blanka Vrhovnik.

Na praznovnju v Skopju so nastopili tudi gostje iz Dravograda
Na praznovnju v Skopju so nastopili tudi gostje iz Dravograda © Slovenski center Skopje

Dopolnilni pouk slovenske kulture in jezika v Skopju poteka v organizaciji slovenskega ministrstva za šolstvo oz. istoimenskega zavoda. Obiskujejo ga pripadniki slovenske skupnosti v Makedoniji. Poteka že od leta 1998, torej že 13 let. Udeležencev je okoli 60. Sodelujejo na različnih prireditvah, ki jih pripravlja Slovenski center Skopje. V okviru slednjega deluje tudi gledališka skupina, ki se je na tokratni proslavi predstavila s predstavo Čarovnica Vilma gre na prvi zmenek.

Sašo Stojkovski
Sašo Stojkovski © Slovenski center Skopje
Namen Slovenskega centra Skopje je predstaviti slovensko kulturo in opozoriti na slovensko prisotnost v makedonskem glavnem mestu.

Po koncu prireditve so bili vsi udeleženci povabljeni na Veleposlaništvo Republike Slovenije v Skopju.

Republika Makedonija je polno neodvisnost od Jugoslavije razglasila 8. septembra 1991. 124 držav - med njimi ZDA, Rusija in Kitajska - je državo uradno priznalo pod tem imenom, Grčija pa oporeka uporabi imena Makedonija in zato ovira vstop države v NATO in EU.

Več

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.