Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

755. številka Novega glasa

| 10.09.2011, 00:28 Matjaž Merljak

Naslovnica primorskega tednika Novi glas, ki je izšel v četrtek, 8. septembra, je namenjena 46. Študijskim dnevom Draga, ki so potekali v Parku Finžgarjevega doma na Opčinah pri Trstu od petka, 2., do nedelje, 4. septembra.

Zapis pod naslovnico prinaša v branje razčlenjeno dogajanje Drage, vsebine predavalnih tem in stranskih pobud: v petek sta Bogdan Žorž in Kristina Martelanc analizirala položaj družine v sedanji družbi, v petek je Rafko Dolhar govoril o odnosu, ki ga imamo Slovenci v Italiji do 150-letnice ustanovitve naše domicilne države; nedeljsko jutranje predavanje je imel ljubljanski nadškof in metropolit msgr. Anton Stres, ki je spregovoril o novi evangelizaciji na Slovenskem, v popoldanskih urah pa je občinstvo nagovoril dr. France Arhar, nekdanji guverner Banke Slovenije, ki je analiziral finančno-gospodarsko-bančni sistem v Sloveniji od osamosvojitve do danes. Na tretji strani je objavljen prvi del govora nadškofa Stresa (v prihodnjih številkah pa še preostali), zraven je razmišljanje o zgodovinskem spominu tržaškega pisatelja Borisa Pahorja.

Goriški pokrajinski tajnik stranke Slovenska skupnost Julijan Čavdek se v uvodniku na prvi strani zaustavlja ob prihodnjem pokrajinskem kongresu SSk, ki bo oktobra v Gorici. Na verski strani je zapis o vzponu goriških skavtov na Triglav, na goriški strani pa je med drugim predstavitev sezone mestnega gledališča Verdi in drugih poznopoletnih kulturnih pobud v mestu. Kulturna stran poroča tudi o razvejenem dogajanju na slovenističnem odseku videmske univerze, o odprtju velike spominske razstave t.i. “umetnika dveh Goric”, Silvestra Komela, ki je ob 80-letnici priznanega slikarja na ogled v Kulturnem domu v Gorici in pa v Mestni galeriji v Novi Gorici. Na tržaških straneh je zapis o seminarju za vzgojitelje, učitelje in profesorje šol s slovenskim učnim jezikom v Italiji in intervju z glasbenikom Igorjem Misdarisom. Na 15. strani je zapis o taboru tržaških skavtov v Selah na Koroškem in članek o Liturgičnem tednu, ki je bil avgusta v Trstu. Poleg običajnih mnenj in rubrik je tudi v tej številki Novega glasa športni kotiček, ki je namenjem pripravam odbojarskih ekip.

Naslovnica 755. številke Novega glasa
Naslovnica 755. številke Novega glasa © Danijel Devetak, Novi glas

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.