Slavi KoširSlavi Košir
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Meta PotočnikMeta Potočnik
Slovenska Pristava pri Clevelandu (foto: Tone Ovsenik)
Slovenska Pristava pri Clevelandu

Druge septembrske novice iz Clevelanda

| 12.09.2011, 01:52 Matjaž Merljak

Tone Ovsenik je tudi v tokratni oddaji Slovencem po svetu in domovini poročal o dogajanju v Clevelandu, kjer se danes spominjajo dr. Andreja Bajuka, nekateri rojaki so kolesarili, na Slovenski pristavi so se znova zavrteli ob zvokih ansambla iz Slovenije, Tone pa se je pogovarjal z zanimivim sogovornikom.

Danes, 11. septembra se spominjamo žalostno resnega dogodka pred desetimi leti, ko so brezverci izvedli teroristični napad na našo deželo. Uporabili so potniške avione in jih strmoglavili v stolpa s stodesetimi nadstropji v New Yorku. Poleg teh dveh avionov je napad se obsegal dva druga aviona. Eden od teh je strmoglavil v zemljo v sosednji državi, Pennsylvaniji in drugi pa v Pentagon v Washingtonu. Na tisoče ljudi je izgubilo življenje na tisti usodni septembrski dan pred desetimi leti. Spominskih svečanosti je na pretek po vsej deželi.

Slovenska cerkev v Clevelandu se danes tudi spominja slovenskega domoljuba dr. Andreja Bajuka. V cerkvi svetega Vida je danes bila darovana maša zadušnica ob tridesetdnevnici smrti dr. Bajuka. Andrej Bajuk je bil spoštovan in cenjen rojak tudi med nami v Clevelandu, saj nas je pred nekaj leti obiskal. Bil je begunec, ki se je v zrelih letih vrnil v domovino z upanjem, da pripomore k boljši bodočnosti svoje rojstne domovine. Naj počiva v miru.

Kako globoko je Marijino čaščenje katoličanov ukoreninjeno v naši veri bo pokazal tečaj, ki bo trajal sedem tednov v župnijskem centru pri Mariji Vnebovzeti. Ta tečaj bo potekal ob sredah zvečer v slovenski sobi in ga bo vodil g. Miller, ki vodi take tečaje po vsej škofiji. Spoznali bomo sv. pismo in da častimo Božjo Mater zaradi lastne življenjske povezanosti s Kristusom.

Roman Ferenčak je bil v Clevelandu
Roman Ferenčak je bil v Clevelandu © pomurje.si
Kolesarski klub Marije Vnebovzete se je na praznik, Delavski dan v ponedeljek odpravil na pot k župniji sv. Frančiška v sosednje mesto Lorain, kjer je župnik, rojak John Retar, ki je pred leti pel novo mašo prav v cerkvi Marije Vnebovzete in se večkrat rad vrne nazaj. Janez Kumše in njegovi prijatelji v kolesarskem klubu so si izbrali ta cilj za njihov prvi skupni izlet.

Preteklo soboto je pa Slovenska pristava zopet gostila glasbenike iz Slovenije. Na vroči sobotni večer so nas zabavali člani mladega ansambla Azalea iz Novega mesta. Med gosti na zabavi sem srečal, na pobudo generalnega konzula, Jurčka Žmauca, rojaka ki se mudi v tej deželi na povabilo ameriške vlade. Roman Ferenčak, rojak iz Prekmurja, je bil toliko prijazen in dal ta intervju, ki pa je mogoče tudi sam po sebi zanimiv.

Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona) Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona)

Še ena francoska cerkev v plamenih

V cerkvi Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer na severu Francije, je v ponedeljek zgodaj zjutraj izbruhnil požar. Poškodovan ni bil nihče, zrušil pa se je zvonik cerkve.