Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Na mladinskem dnevu v Slomškovem domu smo videli kar nekaj talentov (foto: Svobodna Slovenija)
Na mladinskem dnevu v Slomškovem domu smo videli kar nekaj talentov

Pol stoletja, še vedno mladi

| 06.09.2011, 06:44 Matjaž Merljak

V vrsti mladinskih dni, ki se odvijajo v teh mesecih po okrajih velikega Buenos Airesa, je mladina v Slomškovem domu na državni praznik 22. avgusta 2011 pripravila svoj Mladinski dan pod zgoraj napisanim geslom.

V dopoldanskih urah sta predsednica odseka Slovenske dekliške organizacije Maja Podržaj in predsednik odseka Slovenske fantovske zveze Branko Marinič odprla praznovanje z dvigom zastav ob petju argentinske in slovenske državne himne.

Sledila je služba božja, ki jo je daroval župnik Franci Cukjati ob somaševanju gosta jezuitskega patra Milana Žvanuta. Ansambel kitaristov je ubrano spremljal mašne speve. Številnim mladim in starejšim je spregovoril p. Milan. Z navdušujočo besedo je povabil dekleta in fante v svet vere in zaupanja v Božjo previdnost, ki pa vedno predpostavlja našo pripravljenost za sodelovanje.

Že v dopoldanskih urah so se odvijala tekmovanja v odbojki deklet in fantov iz posameznih odsekov, in se nato nadaljevala po kosilu.

Predsednik Branko Marinič nagovarja prisotne
Predsednik Branko Marinič nagovarja prisotne © Svobodna Slovenija
Večerni kulturni program je privabil še številnejšo mladino iz vseh okrajev Velikega Buenos Airesa. Program je uvedla Štefi Bokalič z dobrodošlico tolikim dekletom in fantom, ki so povsem napolnili veliko dvorano. Pozdravila je domače goste, še posebej pa p. Milana Žvanuta in predsednika osrednje organizacije Zedinjena Slovenija prof. Francija Žnidarja in soprogo Heleno Fink.

Zatem je spregovoril v imenu domače mladine predsednik odseka SFZ Branko Marinič. Navdušujoče besede so vzbudile mnogo odobravanja.

Osrednji del sporeda je bila gledališka predstava »Chavo in mladinski dan« v treh slikah. Kdo ne pozna mehiške uspešnice El Chavo del ocho iz televizijskih zaslonov! Nastopajoča skupina je pripravila prevode in priredbe besedila, Marjanka Oblak je imela na skrbi režijo, Andrea Quadri Brula pa scenografijo. Igralski ansambel je uspel ohraniti komičnost situacij, kakor jih poznamo v originalu, pa dodal še mnoge svoje domislice in ustvaril živahno in zabavno predstavo v zadovoljstvo gledalcev. Med nastopajočimi smo opazili igralske talente, zanimive obete za gledališče v Domu.

Vsa mlada igralska družina Slomškovega doma
Vsa mlada igralska družina Slomškovega doma © Svobodna Slovenija

Sledila je razdelitev pokalov zmagovalcem tekmovanj v odbojki: pri dekletih Naš dom v San Justo, pri fantih pa Slovenski dom San Martin. Z mladinsko himno Slovenska smo mladina se je zaključil program v dvorani, v spodnjih prostorih pa se je nadaljeval s prosto zabavo, glasbo in družabnostjo.

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...