Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Novice iz Clevelanda

| 05.09.2011, 06:29 Matjaž Merljak

Rojaki se poleti radi odpravijo na Slovensko pristavo. Nedavno je imela tam piknik župnija Marija Vnebovzeta. Dogajanje je nekoliko krojilo vreme, a vse skupaj je dobro uspelo. Župnik Kúmše se je župljanom posebej zahvalil v oznanilih. Rojaki so veseli, da se mladi udejstvujejo v različnih skupinah. Veliko mladih je tudi včlanjenjih v folkloro skupino Kres, ki praznuje 57-letnico.

V cerkvi Svetega Vida smo se v ponedeljek, 29. avgusta 2011, spomnili praznovanja z molitvijo rožnega venca Božjega usmiljenja in sveto mašo, življenja blaženega papeža Janeza Pavla II. Po pobožnosti so postregli v župnijski dvorani lahek prigrizek, ki mu je sledil prijateljski pogovor.

Kot vsako leto, bo tudi to pot romanje v pospešitev kanonizacije škofa Friderika Barage. Romanje bo 24. in 25. septembra 2011 v zvezno državo Michigan, kjer je škof Baraga največ deloval. Baragova zveza se vneto trudi ohraniti vnemo pri delu za kanonizacijo škofa Barage tu v Ameriki. Društvo naših upokojencev Slovenske pristave ima že poln avtobus, ki bo odpeljal na to romanje zgodaj zjutraj v soboto, 24. septembra. Vrnili se bodo v ponedeljek, 26. septembra. Molimo za milost čudežev za pridobitev svetosti škofa Barage.

Danes pa ima Oltarno društvo svetega Vida skupno mesečno sveto mašo in nato sestanek. Dobre ženice tega društva so vedno v pomoč župniji, bodisi prodajo krofov vsak mesec kakor tudi priskočijo, če župnija potrebuje kakršnokoli pomoč. Trudijo se v dobrobit župnije v vseh ozirih.

V nedeljskem oznanilu župnije Marije Vnebozete je pa razvidno veselje in zadovoljstvo župnika Kumšeta. V daljšem članku se vsem župljanom in dobrotnikom zahvaljuje za uspeli piknik na Slovenski pristavi, 21. avgusta. Takole je delno zapisal: »Nobeden ne more napovedati clevelandskega vremena. V nedeljo se je začelo z soncem in oblaki, ki so dopoldan prinesli dež, toda z molitvijo mnogih ljudi je pokukalo sonce in Bog nam je dal lep sončen dan na Slovenski pristavi. S tem, da je bila udeležba manjša kot ponavadi, je bilo videti, da smo imeli vsi zabaven dan z dovolj hrane in pijače, veselo muziko, igrami in plavanjem za otroke in prijazno druženje s prijatelji in župljani. Naša iskrena hvala vsem ... in naj Bog še v naprej blagoslavlja našo župnijo s tako zvestimi župljani in prijatelji, ki so vedno pripravljeni pomagati in nas podpirati ob lepem in tudi slabem vremenu. Naj nas čuva naša Blažena Mati Marija in nas ohrani močne v hvaležnosti in veri.«

Na Slovenski pristavi je pa davi spet nastopila skupina glasbenikov iz Slovenije. Pristava je, kakor vsako leto na ta konec tedna, praznujemo Labor Day, Dan delavca, priredila piknik in za to priliko je povabila skupino iz Slovenije za zabavo. Sinoči so nastopili člani ansambla Azalea, ki so goste dobro zabavali pozno v večer.

Preteklo soboto, 27. avgusta 2011, je pa blestela naša mladina. V Slovenskem narodnem domu na St. Clair Aveniji je s celovečernim programom slovenskih narodnih in umetnih plesov nastopila 57 let stara folklorna skupina Kres. Skoraj osemdeset mladih obrazov v starosti od vrtca do višješolcev nam je prikazala našo bogato folkloro v narodnih nošah iz različnih pokrajin Slovenije. Prav prisrčni so bili najmlajši, ki so pričarali v plesnem ritmu in petju venček plesov iz Dolenjske. V drugem delu nastopa po krajšem odmoru so nas pa višješolci presenetili z parodijo življenja na vasi. Dekleta so uprizorile perice in nam pokazale, kako se pomede dvorišče. Seveda, vse to pa ne mine brez nagajivih fantov. Pricaplja tudi mestni gospod, ki pa nekoliko zmeša potek dela na kmetiji. Vse se pa lepo izteče, ko vmes poseže ljubezen. Spet je bil lep večer, poln dobre volje, prijateljstva in seveda glasbe za ples po nastopu.

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...