Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

754. številka Novega glasa

| 03.09.2011, 05:10 Matjaž Merljak

Po dvotedenskem počitniškem premoru je 1. septembra 2011 spet izšel primorski tednik Novi glas.

Na platnici je fotografski posnetek s skupino udeležencev vsakoletnega seminarja, ki ga prireja Zveza cerkvenih pevskih zborov iz Trsta. Hudomušni utrinki v verzih, delo prof. Lučke Peterlin Susič, na iskriv način povzemajo seminar, ki je sredi avgusta potekal v Dolenjskih toplicah, objavljeni pa so na tržaški strani. Uvodnik izpod peresa odgovornega urednika Jurija Paljka tokrat obravnava moralno krizo v italijanski politiki in družbi, na katero je v prejšnjih dneh z jasnimi besedami opozoril predsednik Italijanske škofovske konference, kard. Angelo Bagnasco. Na prvi strani je tudi napoved bližnjih 46. študijskih dnevih Draga 2011, ki bodo potekali od 2. do 4. septembra na Opčinah pri Trstu. Na drugi strani je več spominskih zapisov posvečenih pokojnemu slovenskemu politiku Andreju Bajuku, na tretji strani pa je daljši intervju s prof. Martinom Mazoro, izobražencem in filozofom, ki se je rodil slovenskim staršem v Argentini, pred petimi leti pa se je preselil v Gorico, kjer živi in piše romane v španskem jeziku.

Na verskih straneh sta med drugimi članki daljši zapis o podvigu tržaških roverjev v Kampaniji in pa članek o slovenskem kardinalu Alojziju Ambrožiču, nekdanjem nadškofu v Torontu, ki je umrl 26. avgusta v Kanadi. Na goriških straneh je poročilo o pevskem tednu Mladinskega pevskega zbora Slovenskega centra za glasbeno vzgojo Emil Komel, ki je prejšnji teden zelo uspešno potekal na Brezjah; Novi glas objavlja tudi pogovor z goriškim skavtskim voditeljem Simonom Petrom Lebanom, ki se je od 16. do 21. avgusta udeležil Svetovnega dneva mladih v Madridu, in zapis o poletnem središču v Štandrežu, ki razveseljuje malčke iz vasi ob Gorici v tednih pred začetkom šolskega pouka. Na tržaški strani je daljši zapis o velikem prazniku, srebrni Kraški ohceti, ki se je je udeležilo nad 800 narodnih noš. Tudi v imenu našega časnika želimo mladoporočencema Martini in Alešu čim več lepih trenutkov na skupni poti.

Na kulturni strani je objavljen zapis o novem atlasu slovenske zgodovine, pionirskem delu slovenskega zgodovinopisja, in o Veronikini nagradi za najboljšo pesniško zbirko, ki jo je prejela Barbara Korun. Poleg različnih mnenjskih člankov in rubrik je tudi tokrat prisoten športni kotiček, ki obravnava napore in dosežke naših košarkarjev.

Naslovnica 754. številke Novega glasa
Naslovnica 754. številke Novega glasa © Danijel Devetak, Novi glas
Novi glas je na internetu dosegljiv na naslovu www.noviglas.eu, prisoten je tudi na facebooku (www.facebook.com/noviglas); rajska ptica Novega glasa zna tudi “čivkati”: od prejšnjega tedna nas namreč lahko najdete tudi na twitterju (twitter.com/noviglas).

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...