Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Marjana DebevecMarjana Debevec

Naš gost - Marco Schmid

| 29.08.2011, 19:30 Blaž Lesnik

Tokrat smo pred mikrofonom gostili direktorja nacionalnega urada za migrante pri švicarski škofovski konferenci Marca Schmida. Diplomirani pravnik in teolog se je rodil v Švici, vendar sta njegova starša Slovenca, ki sta se pred dobrimi 40 leti izselila iz domovine.

Marco Schmid se ima za Švicarja s slovenskimi koreninami. Njegova naloga je spremljati razvoj migracij v Švici. Število prebivalcev te evropske države se vsako leto poveča za 50.000, kar pomeni, da Švica raste hitreje kot Amerika. To pa je tudi za Cerkev in organizacijo pastorale velik izziv. Velika skupina priseljencev so Portugalci (lani jih je prišlo 10 tisoč), Poljaki, tudi Španci so močni. Posledica stare migracije pa je veliko število (pol milijona) v Švici živečih Italijanov.

Cerkev je v Švici postala multikulturalna. Vsak tretji katoličan je namreč migrant. Odgovor na te razmere je bila ustanovitev urada za migrante, na čelu katerega je zdaj g. Marco Schmid. Trenutno deluje približno 110 misij za 25 različnih jezikovnih skupin. Tudi Slovenci imamo svojo misijo in slovenskega duhovnika, čeprav je Slovencev v Švici vedno manj.

V Švici sicer živi skupaj približno 7 milijonov in pol ljudi. 30 odstotkov je protestantov, 30 odstotkov pa katoličanov. Prav slednjih je med priseljenci največ. Po oceni je tako v Švici (skupaj s priseljenci) od 40 do 45 odstotkov katoličnov. Včasih je veljalo, da so mesta protestantska, podeželje pa katoliško, danes pa se prav zaradi priseljencev ta slika zelo spreminja, saj so nekatera mesta že v večini katoliška.

Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...