Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Meta PotočnikMeta Potočnik
Gorski svet (foto: Alpski dan)
Gorski svet

Doživetja narave - utrip ob višku sezone in 2. alpski dan

Slovenija | 19.08.2011, 18:55 Blaž Lesnik

V oddaji Doživetja narave smo tokrat predstavili utrip v nekaterih naših kočah ob višku gorniške sezone, izžrebali nagrajenca iz prejšnje oddaje in predstavili 2. alpski dan, ki bo 27. avgusta v Mojstrani. Tudi tokrat smo postavili nagradno vprašanje, ki bo prineslo lepo nagrado.

Končno lepa napoved vremena in toplo, sončno vreme sta poskrbela za številčno zelo veliko obiskanost naših gora, poti in planinskih koč. Ne samo obmorski turistični kraji, temveč tudi gorski vrhovi, poti in koče so imeli obiska nad pričakovanji. V gore so se odpravili številni planinci, prevladovali pa so predvsem domači, slovenski obiskovalci gora. Po pripovedovanjih oskrbnikov planinskih koč je bil minuli konec tedna vrhunec poletne planinske sezone.

Planinska društva upravljajo 174 planinskih koč, zavetišč in bivakov z okoli 6.000 ležišči ter skrbijo za mrežo 1664 planinskih poti v skupni dolžini preko 9000 km po vsej Sloveniji (planinska društva vzdržujejo tudi 69 transverzalnih poti – obhodnic). Koče letno obišče okoli 1.4 milijona obiskovalcev, redno pa v hribe zahaja okoli 350.000 planincev.

Pri Planinski zvezi so o utripu in obisku v minulem tednu povprašali oskrbnike naslednjih planinskih koč: Pogačnikov dom na Kriških podih, Triglavski dom na Kredarici, Prešernova koča na Stolu, Mozirska koča na Golteh, Češka koča na Spodnjih Ravneh, Vojkova koča na Nanosu in Planinski dom pri Gospodični na Gorjancih.

V oddaji smo izžrebali nagrajenca (Andrej M.), ki bo prejel vodnik po slovenski kolesarski Jakobovi poti. Na vprašanje, koliko cerkva, ki so posvečene sv. Jakobu, leži ob tej poti, je pravilno odgovoril: 12.

Predstavili pa smo tudi 2. alpski dan, na katerem boste lahko spoznali bogato kulturno in naravno dediščino Alp. Dogajanje na osrednjem prireditvenem prostoru pred Slovenskim planinskim muzejem se bo začelo ob 8.30h z odprtjem prijavnice, med izjemno pestrim programom dogajanja pa boste zagotovo našli kaj zase. Več o programu najdete na http://www.timingljubljana.si/alpskidan/

Tudi tokrat vabimo k sodelovanju. NAGRADNO VPRAŠANJE se glasi:

Na 2. Alpskem dnevu, ki bo v soboto, 27. 8. 2011, v Mojstrani bo organiziran tudi netekmovalni tek na sedem ali deset kilometrov. Po katerih treh alpskih dolinah poteka trasa tega teka?

Odgovor sporočite na dozivetja.narave@ognjisce.si!

Slovenija, Dogodki, Oddaje
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...