Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović

P. Rozman v oddaji Gradimo odprto družbo

Svet | 17.08.2011, 07:05 Matjaž Merljak

Mesečna oddaja o begunski problematiki, ki jo pripravlja Jezuitsko združenje za begunce Slovenije (JRS), je gostila slovenskega misijonarja v afriški državi Malavi, p. Stanka Rozmana. V pogovoru smo se dotaknili konfliktov na afriški celini, ki jo pestijo vojaški konflikti zaradi česar številni zapuščajo svoje države in jim je Evropa obljubljena celina.

Že kar nekaj let poteka vojaški konflikt v Somaliji in Eritreji, nekaj mesecev že v Libiji … težave so v Sudanu in tudi v drugih afriških državah. Kako to, da določeni konflikti tako dolgo trajajo in se ne najde trajna in pravična rešitev? Kot je dejal p. Rozman, imajo konflikti svoje korenine v osvobajanju iz kolonializma. Te dežele so želele svobodno zadihati in se odločile, da bodo popolnoma samostojne. Zdaj pa se različne stranke med seboj borijo, katera bo prevzela oblast.

Slovenija je del Evropske unije in je dolžna po medsebojnem dogovoru dati določena denarna sredstva za razvojno pomoč – tudi Afriki. Gosta smo vprašali tudi, na kakšen način bi lahko naša država pomagala določeni afriški državi. Povedal je tudi, ali dobiva pomoč Republike Slovenije pri svojem misijonskem delu.

P. dr. Robin Schweiger, direktor JRS, ga je vprašal tudi, kaj bi bila po njegovem mnenju trajna rešitev, da ne bi toliko ljudi zapustilo Afriko."Težko je reči človeku, ki je izobražen, pa doma malo zasluži, da ne bo šel tja, kjer zasluži več. Za Zambijo in Malavi je to Južna Afrika ali Evropa ... Evropska unija, ZDA in druge dežele bi morale toliko pomagat, da bi države uporabile svoje delovno silo. Zdaj pa iz afriških držav uvažajo surove surovine in to ne omogoča delovnih mest doma."

V oddaji Gradimo odprto družbo smo objavili tudi različne novice z begunsko tematiko iz domovine in tujine.

Svet, Evropska Unija, Oddaje
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...