Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Marjana DebevecMarjana Debevec
Vesna Sever Borovnik (foto: ARO)
Vesna Sever Borovnik

Češčena si, Marija

Slovenija | 13.08.2011, 18:00

Kakšno mesto zavzema Marija v pesemskem izročilu, kako je bila povezana z življenjem slovenskega ljudstva in na kakšen način je ljudska ustvarjalna domišljija upodobila Jezusovo mater, smo z raziskavo ljudskih pesmi o Mariji dr. Zmage Kumer in napevi o Mariji iz različnih krajev v oddaji Pevci zapojte, godci zagod'te obeležili prihajajoči praznik velikega šmarna.

Na največji Marijin praznik, v cerkvenem koledarju imenovan Marijino vnebovzetje, na Slovenskem pa poznan tudi kot velika maša, velika gospojnica, šmarna maša, šmarna miša, rožnica, velika Marija, velika mati božja … so v navadi romanja k Marijinim cerkvam. Številni kraji so dobili ime po Mariji, legende so se spletale okrog nje in ljudska pesem, v kateri odseva vse, kar je naše ljudstvo v stoletjih doživljalo, mislilo in čutilo, ni moglo mimo Marije. Marijo opevajo romarske pesmi, legendarne in cerkvene ljudske pesmi ter napevi, ki so vezeni ne nekatere šege ali pa so jih peli ob različnih priložnostih.

Eno najbolj razširjenih legendarnih pripovednih pesmih o Mariji in brodniku, ki je poznana na celotnem slovenskem ozemlju, so zapeli Potočnikovi iz Tevč nad Laškim. Pesem, ki je prepesnitev molitve angelovega češčenja, so zapeli Fantje s Preske. Pesem o Mariji in romaricah sta zapeli pevki z Gornjega Senika v Porabju. Postno pesem so zapeli pevci iz Luč v Savinjski dolini. Pesem o spokorjenem grešniku so zapele pevke iz Odrancev v Prekmurju. V oddaji smo slišali še molitev iz Bučečovcev, s katero se priporočajo Mariji, vojaški napev s priprošnjo Mariji za srečno vrnitev iz Strmice nad Postojno, nadalje svečniško kolednico s Koroške, kresno pesem iz Fare v Kostelu, pevce iz Jesenic na Dolenjskem, pevce iz Begunj pri Cerknici, pevce Folklornega društva Rožmarin iz Dolene in brate Kapus iz Tešove na Štajerskem.

Vabljeni k poslušanju.

Slovenija, Radijski utrip, Cerkev na Slovenskem, Oddaje
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...