Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Marjana DebevecMarjana Debevec
Marija Pomagaj (foto: ARO)
Marija Pomagaj

Posvetitev Mariji ob priznanju samostojne države Slovenije

Cerkev na Slovenskem | 15.08.2011, 07:00 Marta Jerebič

Praznik Marijinega vnebovzetja je v slovenskem narodu močno zakoreninjen. Verni Slovenci se ta dan zbiramo v Marijinih božjepotnih središčih in ji izročamo samega sebe, naše družine, prijatelje, narod ... Na poseben način smo praznik doživljali pred devetnajstimi leti.

Ker se v tem letu vrstijo slovesnosti ob 20. obletnici samostojne države Slovenije, je prav da v tem praznovanju najde svoje mesto tudi posvetitev Mariji ob njenem največjem prazniku. K temu nam lahko pomaga prva posvetitev v samostojni in mednarodno priznani Sloveniji.

15. avgusta leta 1992 se je slovenski narod posvetil nebeški Materi Mariji. Odločitev o tem dejanju vere so v začetku leta sprejeli naši škofje, Časovno so izbrali praznik Marijinega vnebovzetja, ki je bil to leto prvič po sedeminštiridesetih letih spet dela prost dan. Kot kraj posvečenja pa so določili tri škofijska Marijina romarska svetišča: Brezje, Ptujsko goro in Sveto goro. Ljudem, ki so priromali v te kraje, so se pridružili tudi vsi drugi verniki, ki so se zbrali po številnih Marijinih in župnijskih cerkvah po Sloveniji. Množično so se udeležili maše in obreda posvetitve.

Slovesnost na Brezjah je 15. avgusta 1992 vodil takratni ljubljanski nadškof Alojzij Šuštar, prek valov radia Slovenija pa so jo lahko neposredno spremljali številni poslušalci pri radijskih sprejemnikih. Za radio Vatikan je slovesnost posnel p. Ivan Rampre, posnetek pa hranimo v arhivu Radia Ognjišče.

Prisluhnite nagovoru nadškofa Šuštarja in posvetilni molitvi:


Posvetilna molitev

Presveta Devica Marija! Ti si Jezusova mati: ti si ga pod srcem nosila, ga rodila in z njim pod križev trpela. Ti si tudi naša mati: tvoja materinska roka nas je varovala skozi vso zgodovino. Tebi izročamo sami sebe, da bi v molitvi in pokori spreminjali svoja srca. Tebi izročamo naše družine, da bi bile odprte za življenje in bi mladim odkrivale duhovne vrednote. Tebi izročamo Cerkev na Slovenskem, da bi v zvestobi evangeliju gradila edinost. Tebi izročamo slovensko domovino, da bi napredovala v luči vere in krščanskega izročila. Tebi izročamo naše rojake po svetu, da bi ostali zvesti Bogu in svoji domovini. Sprejmi nas v svoje varstvo in nas izroči svojemu Sinu Jezusu, našemu Odrešeniku, ki živi in kraljuje vekomaj.

Amen.

Cerkev na Slovenskem
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...