Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Marjana DebevecMarjana Debevec
Gregor Kunej in Nataša Ličen (foto: ARO)
Gregor Kunej in Nataša Ličen

V ljudeh je kvas preračunljivosti

Slovenija | 03.08.2011, 21:30

V poletnih „Radijskih katehezah“ z Gregorjem Kunejem razmišljamo ob evangeljskih odlomkih, ki jih beremo pri nedeljskih sv. mašah. V prvi avgustovski večerni oddaji z naslovom „Bodite pogumni! Jaz sem. Ne bojte se“ smo premišljevali o strahovih, negotovostih in naši omahujoči veri. Črpali smo iz evangelijev 18. in 19. nedelje med letom. Strah dobi velike oči, ko začnemo dvomiti in izgubljati zaupanje.

Božja beseda je zavetje

V pogovoru Gregor Kunej vedno znova vabi k rednemu branju Svetega pisma. Knjiga vseh knjig je kot zemlja, iz katere s svojimi koreninami, premišljevanji, molitvami, pogovori črpamo, da potem lahko vsak trenutek svojega življenja obrodimo sadove evangeljskih drž, predvsem pa načel resnice, pravičnosti, ljubezni in sobivanja z drugimi. Preveč se danes ljudje zanašamo na svoj jaz. Kje je Bog? Beseda, ki jo preberem v meni sproži val vsega tistega kar živim. Bog hoče z Besedo vstopiti v življenje, v to kar živim, v to kar se v meni dogaja. Z Besedo me odrešuje.

Umik ni beg, ampak je prostor hranjenja

Večkrat se v pogovorih z Gregorjem Kunejem pogovarjamo kako nujen je umik, odmik od vsakdanjega. Duhovne vaje v poletnem času so koristne, ne spodbujajo egoističnega bega od vseh in od vsega. Prav nasprotno. Govorimo o poživljajočem umiku k Bogu, da se v njem nahranimo in z tega ljubečega odnosa z Bogom krepimo življenjsko povezanost z drugimi. V ljudeh je kvas preračunljivosti. V tem tiči tudi strah. Se znamo prepustiti? Zaupati? Sprejeti malo? Za svoj obstoj življenje resnično potrebuje zelo malo.

Včasih potrebujemo močno spodbudo

Vsak dan se znajdemo v razmerah, ko se počutimo dobro in bi kar ostali v takšnem razpoloženju. Vendar je treba naprej. Ne moremo kar obstati v čustvih ugodja, lepega notranjega doživljanja, v prijetnih spominih na določen dogodek, ampak se je treba vrniti v konkretno življenje. Pomembno je, da drug drugemu odpiramo življenjske trenutke, se hranimo, spodbujamo. Samo tako se duhovno vzpenjamo ali poglabljamo. Če se predajamo svojim strahovom se začnemo utapljati. Soočimo se z bojaznimi in jih vzemimo kot priložnost in izziv za duhovno rast.

Nezahtevno duhovno razmišljanje z Gregorjem Kunejem tudi v avgustovskih katehezah. Vabljeni k poslušanju posnetka pogovora in pa nove oddaje čez teden dni, 10.avgusta ob 20.30.

Prisluhnite oddaji.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Oddaje
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...