Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Umetnik Daniel Leber med veleposlanikom Mencinom in njegovo soprogo gospo Darjo (foto: Svobodna Slovenija)
Umetnik Daniel Leber med veleposlanikom Mencinom in njegovo soprogo gospo Darjo

Ob taktu barv

| 30.08.2011, 07:54 Matjaž Merljak

V okraju San Martin na severozahodu Velikega Buenos Airesa, kjer živi zelo delavna slovenska skupnost, so že devetič pripravili tradicionalno prireditev. Pobudnik teh večerov je kulturni referent dr. Viktor Leber, ki vztrajno in zagnano pripravlja ta srečanja. To kulturno prireditev podpira Urad vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Letošnji, ki je bil 6. avgusta 2011, je bil še prav posebno »sanmartinsko« obarvan, saj sta bila na sporedu razstava umetnika iz San Martina in koncert zbora občine San Martìn, kot je pisalo na programu, ki ga je oblikovala Gabriela Petkovšek.

Okoli 20. ure se je v zgornji dvorani zbralo lepo število ljubiteljev likovne umetnosti. Umetnik Daniel Leber je tesno povezan s krajevno skupnostjo, saj je bil leta 2007 in 2008 kulturni referent pri mladini v tukajšnjem Slovenskem domu. Goste je pozdravil kulturni referent in predal besedo slikarki Andrejki Dolinar Hrovat, ki je predstavila umetnika in njegovo delo.

Rodil se je leta 1988 v Buenos Airesu. Izpopolnjeval se je med drugimi v ateljeju znanega argentinskega slikarja Guillerma Rouxa in v umetniški šoli Antonio Berni. Je profesor umetniških ved. Študira na buenosaireški Univerzi, kjer bo postal Licenciado en Artes. Bil je tudi večkrat kurator in kritik pri raznih razstavah.

Imel je samostojne in skupinske razstave. Prejel je več nagrad in priznanj. Razstavljal je v Čilu, Nemčiji in Peruju. V Argentini pa v Buenos Airesu, Chubutu in San Juanu.

Domači zbor s petjem pozdravlja goste
Domači zbor s petjem pozdravlja goste © Svobodna Slovenija

Daniel je to pot razstavljal šestnajst abstraktnih del v velikem formatu in v mešani tehniki. V tej etapi se opaža bolj izbrano paleto barv in več kontrasta, če primerjamo s prejšnjimi Danielovimi deli. V teh delih so vidni ekspresionistični izrazi skupaj s pop artom. Daniel tudi raziskuje nove eksperimentalne pojave umetnosti in povezave med socialnimi mrežami na spletu z novimi pojavi umetnosti. Slikar je izrazil, da želi, naj si gledalec vsako sliko razlaga po svoje, t.j. da si ustvari svojo osebno interpretacijo.

V spodnji dvorani je potekal drugi del večera. Pozdravne besede so bile namenjene številni publiki, posebej veleposlaniku Republike Slovenije Tomažu Mencinu in gospe ter sekretarki na veleposlaništvu Mateji Lesar Markovič. In pa seveda gostujočemu zboru, ki ga je s pesmijo pozdravil gostitelj Slovenski pevski zbor San Martìn. Pod vodstvom prof. Lučke Marinček Kastelic, ki trenutno poje pri občinskem zboru, je prisrčno zapel Dajte, dajte (A. Kumar) in Planinska (A. Foerster).

S pesmijo Signore delle cime (Bepi de Marzi) se je predstavil občinski zbor in se med petjem postavil na oder - triintrideset pevcev in pevk ter pevovodja prof. Daniel Alberto Riviere. Dobrodošlico jim je izrekel dr. Viktor Leber in povabil vse ljubitelje glasbe, naj prisluhnejo lepim melodijam.

Gostje so navdušili poslušalce
Gostje so navdušili poslušalce © Svobodna Slovenija

Zbor nam je pod spretnim vodstvom prof. Daniela podal številne skladbe klasičnega repertoarja, argentinske folklore pa tudi pop in tango. Lepo je bilo slišati ubrane glasove in dovršeno interpretacijo vsake pesmi. Predvsem pa je bilo zaznati navdušenje in ljubezen do glasbe, ki pevce druži ter spodbuja pri skupnem delu. Izvajanju je publika pozorno sledila in pevce nagradila s toplim aplavzom.

Za prelep večer se je v imenu Doma zboru zahvalil predsednik Dani Žagar in pevovodju izročil spominek. Srečanje smo nadaljevali v gostinskih prostorih ob toplem golažu in sladkih dobrotah, ki so jih pripravile skrbne gospodinje.

Umetnik Daniel Leber, med veleposlanikom Mencinom in njegovo soprogo gospo Darjo
Umetnik Daniel Leber, med veleposlanikom Mencinom in njegovo soprogo gospo Darjo © Svobodna Slovenija

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...