Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Piknik Marije Vnebovzete na Slovenski pristavi (foto: Tone Ovsenik)
Piknik Marije Vnebovzete na Slovenski pristavi

Cleveland: vreme, šola, folklora

| 29.08.2011, 07:07 Matjaž Merljak

Dogodke marsikdaj kroji vreme, tudi v Clevelandu je bilo tako prejšnji konec tedna. A rojaki so dokazali, kakšna je moč molitve. S septembrom se bo začela šola, začelo se bo tudi poučevanje verouka. Letos nekoliko drugače. Rojaki v tujini kulturo ohranjajo tudi s folklornimi skupinami. V Clevelandu že 57 deluje FS Kres.

Danes začnem to poročilo kar z vremenom, ki bi lahko močno vplivalo na nedeljski piknik župnije Marije Vnebovzete. Vremenoslovci so napovedovali dež in nevihte vse od sobote in celo nedeljo. Res je močno deževalo ponoči z sobote na nedeljo in še celo dopoldne v nedeljo samo. Pričakovati je bilo slabo vreme za ljudi, da bi šli na Pristavo in se poveselili z župljani. A božja volja je bila drugačna. Župnik Kumše je daroval sveto mašo to pot v dvorani, ker je vse kazalo, da bo še naprej deževalo, a kakor bi kdo ukazal, se je med mašo razjasnilo in je piknik lepo uspel pod lepim soncem in toploto. Tu bi morda omenil tudi molitev za lepo vreme, na samo na Pristavi sami, tudi pri svetem Vidu nas je župnik Božnar opominjal, naj molimo za spremembo vremena, da piknik lepo uspe. Po maši so bili udeleženci postreženi z okusnim kosilom piščanca ali pečene govedine z vsemi prilogami. Izvedli so tudi srečelov, prodajo peciva in za veselo razpoloženje so poskrbeli farni glasbeniki, ki so se zbrali na odru in zabavali goste celo popoldne. Vzdušje prijateljstva je prevladovalo, saj se je piknika udeležilo veliko rojakov in prijateljev, ne samo župljanov Marije Vnebovzete.

Na pikniku Marije Vnebovzete na Slovenski pristavi se je zvedrilo
Na pikniku Marije Vnebovzete na Slovenski pristavi se je zvedrilo © Tone Ovsenik

Časi se spreminjajo in zahtevajo svoje ukrepe glede nudenja verouka naši mladini. Tako se bo pričelo učenje tega v prihodnjem mesecu v šolskih sobah župnijske šole Marije Vnebovzete. Ravno tako se bo začel pouk slovenščine v tej šoli, kakor tudi pri Svetem Vidu za osnovnošolce. Tu bo še celo pouk za odrasle, ki bi radi spoznali in se naučili naš lepi slovenski jezik. V teh dneh se je tudi začel pouk slovenščine na univerzitetni ravni na clevelandski javni univerzi in na Lakeland Community kolidžu, ki ga poučuje profesor Luka Zibelnik z ljubljanske univerze. Profesor Zibelnik je povedal, ko je gostoval na slovenski radijski uri preteklo soboto, da je zanimanje za to sedaj večje kot prejšnja leta. To bi lahko bila neka uganka, a se ljudje vse več zavedajo svoje identitete. Morda prav zato ker imamo Slovenci svojo lastno državo staro komaj dvajset let, a imamo jo. Menda smo ponosni, da končno le spadamo nekam v priznano državo, ne kot samo en del neke mačehe, ki bi nas samo izkoriščala.

Ta četrtek, 25. avgusta 2011, je gostovala še ena pevska skupina pevcev, gimnazijcev in univerzitetnih študentov iz rodne domovine. Pevci Okteta devet iz Celja so gostovali z svojim nastopom v dvorani Marije Vnebovzete. Zapeli so slovenske narodne ter nekaj klasičnih in umetnih pesmi. Člani okteta so na štiritedenski turneji po naši deželi. V preteklem so že nastopili v Avstraliji, Angliji, Tajvanu in seveda po Sloveniji. Želimo jim prijetno bivanje v slovenskih naselbinah raztresenih po tem obsežnem kraju.

Župnik Kumše zadovoljen
Župnik Kumše zadovoljen © Tone Ovsenik

Da pa slovenska duša še trdno živi med nami, nam je sinoči dokazala spet naša mladina. V največjem slovenskem narodnim domu v Clevelandu, je nastopila s celovečernim nastopom spet naša folklorna skupina Kres, ki že deluje med nami svojih 57 let. Ustanovitelji te skupine so želeli obdržati svojo kulturo tudi v tujini, ko so se znašli po begunstvu v Avstriji, kjer so družine in posamezniki preživeli negotova leta v taboriščih. Ko so prispeli v svobodni svet so zaživeli, so si želeli ostati biti Slovenci in obenem tudi spoštovani člani nove domovine. Ustanovili so razna društva, bodisi igralska, kulturna, cerkvena in zabavna. Pokojni škof Rožman je v tistih letih dal pobudo, naj se ustanovi tudi društvo mladih, kjer bi se lahko sestala mladina in na svoj način prispevala k obstoju slovenstva v Clevelandu. Iz tega mladinskega društva je nastala plesna skupina, ki še dandanes nadaljuje ohranjanje slovenskih izročil v plesni obliki. Zdaj že tretja, če že ne četrta generacija mladine nadaljuje to poslanstvo, na kar smo res lahko ponosni. Lahko bi se izgubili v modernem svetu, a po navodilih dobrih staršev se vključijo v slovenske organizacije in se istočasno zavedajo, da spadajo v ponosni slovenski narod. Kot je dejal dr. Boštjan Žekš med svojim obiskom: »Očitno imate pravi pristop, da mladina prisostvuje. Drugod tega ne vidim«.

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...