Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Mladci in mladenke so se srečali na Pristavi

| 24.08.2011, 06:54 Matjaž Merljak

Že od začetka so v argentinski skupnosti obstajale organizacije za vse starostne dobe. A opazila se je vrzel med zaključeno osnovno šolo in vstopom v mladinske organizacije. Zato so pred nekaj leti v vseh domovih ustanovili skupine, ki so jih imenovali »Mladci in mladenke«. Zelo lepo delujejo, pod vodstvom zavzetih rojakov.

Letošnje leto teh skupin počasi postaja razgibano! Sredi zimskih počitnic, na lepo, a mrzlo soboto, 30. julija, so se mladci in mladenke vseh domov dobili na Pristavi, da skupaj preživijo popoldne. Gostitelji, mladci iz Pristave pod vodstvom Nevenke Jelenc Čop, Helene Zarnik, Marjane Rožanec in Marjanke Grohar, so dom skrbno pripravili in okrasili. Med drugim so bili na stenah prilepljeni stenčasi, ki so jih izdelovali na skupnem taborjenju v Mendozi, pa tudi razne skupinske dinamike, ki so jih sami pripravili med mesečnimi sestanki na Pristavi. Vse to delo ni bilo zaman: kar začudili so se nad številom mladcev, ki se je odzvalo na vabilo! Hvala Bogu; bilo je prekrasno vreme, sonce je sijalo vse popoldne in grelo navzoče. Pa saj se je mraz komaj čutil!

Kmalu po začetku so se sestavile ekipe za kratek »uvodni« turnir v nogometu in med dvema ognjema. Za tem pa so se vsi uvrstili v štiri skupine: modro, oranžno, rumeno in zeleno; vsaka od njih pa se je označila s trakovi. Nato so se druga za drugo vrstile igre, vse pod vodstvom mladega profesorja telovadbe Matjaža Zupanca, ki je odlično obvladal skupino in navduševal za tekmovanja. Tako so vsi uživali v gosenici, ciljanju žog, nošenju krompirja, obrambi zastave ... vse v veselem vzdušju, ki ga je spremljala zabavna glasba, za katero je skrbel Erik Oblak.

Mladci in mladenke vseh domov so se dobili na Pristavi
Mladci in mladenke vseh domov so se dobili na Pristavi © Svobodna Slovenija

Utrujeni, a zadovoljni so se končno zbrali v dvorani, kjer so skupno malicali. Med malico so tudi predvajali slike in filme lanskega taborjenja v Mendozo, kar je vzbudilo kar nekaj spominov, še več pa smeha. Na koncu pa so se zahvalili vsem, ki so sodelovali pri pripravi dneva, ter vsakemu udeležencu taborjenja razdelili spominski CD.

Res je bil čudovit dan, in upamo, da je vsaj malo pripomogel k združitvi mladcev. Lepo je videti, kako se zabavajo pri skupni igri ... Voditelji se res trudijo, da njihov veseli duh nikoli ne ugasne, da bodo veselo nadaljevali delo in poslanstvo pozneje pri mladinskih organizacijah, na splošno pa v slovenski skupnosti, kateri pripadajo.

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...