Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Slovenska vas praznovala 59-letnico obstoja (foto: Svobodna Slovenija)
Slovenska vas praznovala 59-letnico obstoja

59-letnica Slovenske vasi

| 23.08.2011, 07:09 Matjaž Merljak

Ena najstarejših ustanov povojne slovenske emigracije je Društvo Slovenska vas. Tamkajšnja skupnost je že pred več kot petdesetimi leti močno prispevala pri gradnji prve slovenske cerkve v Južni Ameriki, posvečeni naši nebeški materi pod takrat še čisto novim nazivom Marije Kraljice.

Vsakoletni praznik društvene obletnice se zato popolnoma upravičeno pričenja v tem našem skupnem božjem hramu.

Zato so se člani in gostje najprej sešli pri svoji zavetnici, kjer je dušni pastir Jaka Barle CM daroval sv. mašo, da so se ji zahvalili, jo prosili za nadaljnjo pomoč in pomolili za duše pokojnih članov.

Sledil je skupni zajtrk, razgovor, kosilo in športna dejavnost. Končno popoldanski slavnostni program. Po prihodu zastav in ponosnem petju argentinske in slovenske narodne himne je najprej pozdravil krajevni predsednik Stane Jemec, za njim predsednik Zedinjene Slovenije Franci Žnidar s pohvalnimi in spodbudnimi besedami, končno pa tudi veleposlanik Republike Slovenije Tomaž Mencin, ki je Slovensko vas ob tej priložnosti prvič obiskal.

Na praznovanju 59-letnice Slovenske vasi so upirzorili Zgodbe iz Noetove barke
Na praznovanju 59-letnice Slovenske vasi so upirzorili Zgodbe iz Noetove barke © Svobodna Slovenija
Slednjič je prišla na vrsto igra Zgodbe iz Noetove barke. Zgodbe je režiserka Rotija Grbec priredila iz Avril Rolandsove istoimenske knjige, ki jo je poslovenila Anamarija Smrdel Beniger. Nadvse prijazno je gledati otroke na odru, če so v živalskih vlogah pa še toliko bolj. Da pa se to uresniči, je ogromno dela in nelahkih vaj. Rotija je s pomočnicami dosegla, da je vse dogajanje potekalo gladko in prijazno. Otroci so besedilo, v nekaterih primerih prav obsežno, dobro obvladali in korajžno podajali. Pri glavnih vlogah so pokazali navdušeno veselje do igranja in nedvomen talent. Pohvale vredno je bilo tudi petje, ki sta ga naučili Anči Koprivnikar Rozina in Monika Urbanija Koprivnikar s spremljavo Tomija Sušnika.

Rotija in voditeljica šole Lucijana Servin Čeč zaslužita še posebno priznanje za sestavo in vodstvo številne in učinkovite ekipe, ki je krila najrazličnejše potrebe, ki jih taka predstava zahteva. Navdušeni gledalci so vse, začenši z režiserko in nastopajočimi, nagradili z obilnim aplavzom.

Gostje pa so bili ob koncu povabljeni že na prihodnjo jubilejno 60. obletnico.

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...