Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Slovenski dom v Stuttgartu (foto: Matjaž Merljak)
Slovenski dom v Stuttgartu

16. Srečanje v moji domovini

Slovenci po svetu | 17.08.2011, 07:09 Matjaž Merljak

Slovenska katoliška župnija Stuttgart in Slovensko kulturno društvo Slovenija Stuttgart sta v nedeljo, 14. avgusta 2011, pripravila tradicionalno srečanje rojakov. Tokrat so se dobili v dolini Vrata pod Triglavom.

Kot je pogovoru za oddajo Slovencem po svetu in domovini povedal župnik iz Stuttgarta dr. Zvone Štrubelj, so ta srečanja v prejšnjih letih potekala v različnih slovenskih krajih. Prihajajo Slovenci iz Stuttgarta, ki so v teh dneh doma na počitnicah in tudi 'povratniki'. To so tisti, ki so včasih živeli v Stuttgartu in okolici, zdaj pa živijo v Sloveniji. „Taka srečanja so vedno veselje ob vnovičnem snidenju,“ je še poudaril.

Štrubelj Zvone
dr. Zvone Štrubelj © Matjaž Merljak
Ob 11h je bila v Aljaževi kapeli Svetega Cirila in Metoda pod severno steno Triglava v Vratih sveta maša, ki sta jo darovala dr. Zvone Štrubelj in Triglavski župnik, France Urbanija. Po maši so imeli v Aljaževem domu kosilo. Toliko jih je bilo, da so ga postregli v dveh izmenah. Nato je bil še družabni program.

Dr. Štrubelj je še dejal, da je to svojevrsten način, da ljudje pridejo skupaj in obnovijo zvestobo in pokončnost narodnimi in verskim koreninam.

Slovenci po svetu
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...