Jure SešekJure Sešek
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Mladinski pevski zbor župnije Vič na Slovenski pristavi pri Clevelandu (foto: Tone Ovsenik)
Mladinski pevski zbor župnije Vič na Slovenski pristavi pri Clevelandu

Vičani zapeli v Clevelandu

| 14.08.2011, 17:50 Matjaž Merljak

Rojake v Clevelandu obiščejo različni glasbeniki iz Slovenije, to poletje so jih obiskali tudi pevci mladinske skupine župnije sv. Antona Padovanskega iz Viča v Ljubljani. Z nastopi so razveselili staro in mlado.

Na 18. navadno nedeljo, 31. julija 2011, je bilo bogoslužje na Slovenski pristavi kot začetek piknika primorskih rojakov, osredotočeno v božji besedi, ki nas nagovarja o božji previdnosti, ki z ljubeznijo skrbi za človeka, bodisi za materialne človeške potrebe, vendar pa še mnogo bolj za duhovne. Po sveti daritvi, ki je bila kar lepo obiskana, so servirali okusno kosilo in celo popoldne smo se rojaki lepo zabavali ob glasbi in druženju. Bil je lep sončen, če že ne vroč dan , ki nam ga je dal Gospod.

V petek zvečer, 5. avgusta 2011, smo se pa v pričakovanju veselili obiska mlade cerkvene skupina iz Ljubljane oziroma mladinske skupine župnije sv. Antona Padovanskega iz Viča. Mladi pevci s patrom Marjanom in voditeljema Romanom in Marjanom, so prispeli k nam iz Kanade, kamor so prileteli v četrtek. Zvečer ob 19h so nastopili z prisrčnim pevskim nastopom v dvorani Marije Vnebovzete. Koncert so pa otvorili naši mladi fantje, Mi smo mi, z osmimi pesmimi v pozdrav in zahvalo gostujoči skupini, saj so jih prav ti prvi pogostili na njihovem potovanju po Sloveniji pred tedni.

Pevci z Viča so zapeli pri sveti maši
Pevci z Viča so zapeli pri sveti maši © Tone Ovsenik

P. Marjan Čuden
P. Marjan Čuden © Tone Ovsenik
Po kratkem odmoru so stopili na oder mladi pevci in nam zapeli prvo nekaj narodnih, ki jim je dirigiral Roman in tem so sledile sodobne krščanske pesmi pod roko Marjana Buniča. Bili so lepo nagrajeni z burnim aplavzom in še celo s stoječo publiko, saj smo skočili na noge in so bili primorani še dodati v program. Vse je pa zelo lepo in spretno povezoval Marjan s svojim prijetnim nastopom. Naslednji dan, v soboto, so imeli prosti dan in so izkoristili čas in si ogledali nekaj zanimivosti Clevelanda, vključno Rock'n'roll muzej v centru mesta. Marjan Bunič se je pa z vso prijaznostjo tudi odzval mojemu vabilu in gostoval na enourni tedenski radijski urici, Slovenska ura, v soboto zvečer. Povedal je o delu te skupine, njeno zgodovino, potek in seveda spregovoril je tudi o delu radia Ognjišče. Po komentarjih poslušalcev je bil odličen in so ga z veseljem poslušali, saj ima tako prijeten nastop.

Nedelja, 7. avgusta, je bila polna dela za mlade pevce. Prvo so peli pri maši na Pristavi, ki jo je daroval s somaševanjem patra Marjana in Pavla Krajnika, Franc Urbanija iz Argentine.

Marjan Bunič in Tone Ovsenik
Marjan Bunič in Tone Ovsenik © Tone Ovsenik
Tako so bile zastopane kar tri dežele pred oltarjem: Slovenija, ZDA in Argentina. Po maši se je razvil piknik, ki so ga priredili Upokojenci Slovenske pristave. Mladi pevci sv. Antona so nas razveselili tudi ob glasbi Alpskega seksteta, saj so zapeli tudi ob spremljavi ansambla med popoldanskim plesom. Sredi popoldneva so se morali posloviti, saj jih je čakal nastop na takozvanem Festu, ki ga vsako leto priredi clevelandska škofija. Je to dan krščanske glasbe in zabave na velikem vrtu semenišča Borromeo. Po poročilih je bil letos obisk rekorden. Baje je bilo 35.000 navzočih. Pevci iz Viča so imeli tričetrt urni samostojen nastop na enemu od več odrov. Dan so pa zaključili kot vsako leto s sveto mašo na prostem. Po močni plohi so se gostje vrnili na Pristavo in tam prespali zadnjo noč v Clevelandu. Zjutraj so imeli mašo in po njej se napotili proti Kanadi, da razveselijo tudi tamkajšnje rojake.

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...