Jure SešekJure Sešek
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Pri sveti maši in v kulturem programu ob 23. Romanju treh Slovenij na Svetih Višarjah je zapel zbor Slovenski cvet (foto: Matjaž Merljak)
Pri sveti maši in v kulturem programu ob 23. Romanju treh Slovenij na Svetih Višarjah je zapel zbor Slovenski cvet

Slovenski cvet pel na Višarjah

| 12.08.2011, 07:26 Matjaž Merljak

23. Romanje treh Slovenij se je zaključilo s kulturnim programom, kjer je, tako kot pri maši, pel zbor naših rojakov iz Moersa blizu Essna v Nemčiji, Slovenski cvet. Program je bil zaradi oblačnega in deževnega vremena, ki je že nekoliko motilo tudi uvodno predavanje, okrnjen in tudi družabno srečanje je bilo zaradi tega krajše.

Kot je povedala predsednica zbora, Nada Zupan, so bili že po svetu, a takega doživetja še niso imeli, še posebej je bilo to pomembno za mlade člane zbora. Prišla je skoraj celotna zasedba zbora, ker so pevke oz. pevci postali mamice in očetje. Slovenski cvet je v soboto zvečer zapel tudi v Košakih pri Mariboru, kjer gradijo novo cerkev Antona Martina Slomška.

Državni sekretar na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, dr. Boris Jesih, je dejal, da po vsakem takem srečanju je kakšna ovira manj, saj se bolj poznamo in smo vsi pripadniki enega naroda. Urad ta srečanja na Svetih Višarjah vse skozi podpira. Tudi osebno je bil dr. Jesih prvič na Svetih Višarjah in takem srečanju: „To je najlepši kraj, kjer se srečujejo Slovenci,“ je še dodal.

Prof. Tomaž Pavšič, podpredsednik Svetovnega slovenskega kongresa za zamejstvo, je dejal, da je to čudovito srečanje, ker povezuje vse tri Slovenije. Všeč mu je bilo, da so lahko slišali, kako huda so bila povojna leta v Beneški Sloveniji, kjer je bilo biti Slovenec skoraj zločin. Vilijem Černo je sam s prijatelji oživel slovenstvo tam.

Zbrane je pozdravil državni sekretar, dr. Boris Jesih
Zbrane je pozdravil državni sekretar, dr. Boris Jesih © Matjaž Merljak

 

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...