Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Romanje treh Slovenij, Svete Višarje 2010 (foto: Matjaž Merljak)
Romanje treh Slovenij, Svete Višarje 2010

Višarski dnevi mladih 2011

| 10.08.2011, 08:07 Matjaž Merljak

Na 23. Romanju treh Slovenij 7. avgusta 2011 na Svetih Višarjah so se sklenili tudi Višarski dnevi mladih, ki sta jih organizirali Rafaelova družba in Slovenska katoliška misija Muenchen. Pogovarjali smo se z Lucijo Lapuh z Rafaelove družbe.

Kot je povedala, se je štiridnevnega programa (začel se je v četrtek, 4. avgusta) udeležilo 17 mladih, ki so bili večinoma iz Slovenije. Večinoma je bil z njimi izseljenski duhovnik na Švedskem, Zvone Podvinski, ki je skrbel za duhovno podporo.

Živeli so na Ligu v župniji Ročinj in od tam so obiskovali kraje Nadiške doline. V Špetru in Čedadu so jih sprejeli domačini ter se seznanili z življenjem Slovencev. V Čedadu so si ogledali tudi muzej. V soboto so se v Matajurju z lokalnim duhovnikom pogovarjali o stanju slovenstva in verskega življenja.

Osnovni cilj programa je bilo druženje, spoznavanje problematike zamejstva, deljenje izkušenj ter ohranjanje občutka slovenstva, ki včasih zaživi šele v tujini.

Višarski dnevi mladih potekajo v avgustu in po božiču. Več na spletni strani Rafaelove družbe.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.