Jure SešekJure Sešek
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar

Slovenci uspešni v Schwanenstadtu

| 15.08.2011, 11:17 Matjaž Merljak

Na 9. mednarodnem natečaju za najboljšo otroško in mladinsko knjigo mestne občine Schwanenstadt v Gornji Avstriji je mednarodna žirija preverila 220 del. Kategoriji »Študentje« in »Osnovna šola, nižja stopnja« ostaneta v slovenskih rokah.

»Nikoli ne veš, komu z nasmehom povrneš barve v življenje«. S temi besedami zaključuje Alenka Kramer iz Radeč njeno otroško knjigo »Deklica z rožnatimi očali«. Že drugič je uspelo študentki arhitekture v Ljubljani pri mednarodnem natečaju za najboljšo otroško in mladinsko knjigo v Schwanenstadtu v Gornji Avstriji prepričati žirijo in doseči v kategoriji »Študentje« prvo mesto. Okvirna tema letošnjega natečaja je bila: »Simfonija barv – mavrica, barve in slike pripovedujejo«. Alenki Kramer je uspelo otroku primerno povedati, da so barve in raznolikost pomembne za preživetje in da enobarvnost vodi v slepo ulico. V isti kategoriji je dosegla Nina Božnik z delom »Pravljica mavrica« iz Ljubljane odlično drugo mesto.

Kategorija »Osnovna šola, nižja stopnja« ostane tudi letos v slovenskih rokah. Šolarji OŠ so pobrali kar vse nagrade. Letos pa je izstopala posebno OŠ Košana. Z mentorico Cecilijo Pavlovič je napisal 3. razred otroško knjigo »Mavrična glasba« in dosegel vrhunsko uvrstitev. Na privlačen način pripoveduje zgodba o družini, ki muzicira in z glasbo prinaša barvo v življenje. Izvrstne ilustracije padejo v oči. Drugo mesto si delita Urška Žonta iz Radeč (»Barvna prigoda«) in OŠ Ledina iz Ljubljane (»Mavrica, stkana iz prijateljstva«). Obe tretji mesti se delita šolarji OŠ Renče (Volčja Draga). Mentorica Marta Premrl (OŠ Renče): Vesela sem »pa ne samo zaradi nagrad, ki jih je dobila naša šola, temveč zaradi vseh nagrad, ki jih je pobrala Slovenija. Velikokrat slišimo kritike čez naš šolski sistem, da otroke premalo naučimo, da vanje trpamo samo znanje, ki gre v pozabo, da ne vzgajamo ... Zame pa so te nagrade dokaz, da ni vse to res.«

Med številnimi slovenskimi nagrajenci še izstopa v kategoriji »Odrasli« Martina Lesjak iz Kamnika z delom »Teta paleta«. Podelitev nagrad bo 8. oktobra v mestni dvorani v Schwanenstadtu, v Gornji Avstriji.

Slovenski uspehi so letos izredni. Konkurenca je bila številčna. Mednarodna žirija je pri 9. mednarodnem natečaju preverila 220 otroških in mladinskih knjig, sodelovalo je nad 700 udeležencev. 131 prispevkov je prispelo iz vseh avstrijskih dežel, 49 iz Slovenije, 36 iz Italije, 2 prispevka iz Nemčije in po en prispevek iz Hrvaške in Srbije.

Povezava

Dr. Fantur Peter (član žirije)
Šentjakob v Rožu, Avstrija

Preberite tudi

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...