Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Jadagani na 40. Koroška poje (foto: Matjaž Merljak)
Jadagani na 40. Koroška poje

Skupaj po 28-ih letih

| 05.08.2011, 07:39 Matjaž Merljak

Jadagani je bila glasbena skupina slovenske gimnazije v Celovcu, ki je prenehala delovati pred 28-imi leti. Znova je zaigrala na letošnji Koroška poje in požela veliko navdušenje.

Letošnja pomladanska revija koroške glasbene ustvarjalnosti je imela zaporedno številko 40 in jo je Krščanska kulturna zveza posvetila Francetu Ciganu. Slednji je bil tudi profesor na gimnaziji.

Niko Kupper, eden od članov zasedba, je pojasnil, da je ime skupine sestavljeno iz imen članov (Janez Gregorič, Janez Kassl, Daniel Bogataj, Gabriel Lipuš in Niko Kupper). Skupaj so delovali štiri leta, po maturi pa se razkropili. Kljub temu, da so v dvorani poželi navdušenje, ponovitve njihovih nastopov ni pričakovati, prav zaradi različnih življenjskih poti članov zasebe.

Niko Kupper je za oddajo Slovencem po svetu in domovini še povedal, da je to srečanje zborov lepa manifestacija, da slovenska beseda na Koroškem še živi.

Na prireditvi smo slišali Utopijo in Latinščino, posnetek je na voljo na levi strani.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.