Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Voxon (foto: Spletna stran organizacije)
Voxon

A capella glasba s Koroške

| 04.08.2011, 07:37 Matjaž Merljak

Glasbena skupina Voxon je nastala leta 1994, leta 2007 je spremenila zasedbo in ta je ostala do danes. V njej pojejo dvojezični učitelji iz Pliberka v Podjuni na avstrijskem Koroškem.

Leta 2005 so pod imenom VOX izdali CD z naslovom "11", ki vsebuje izključno lastne skladbe v slovenskem jeziku. Leta 2007 smo se preimenovali v in spremenili tudi sestav skupine.

Kot je v pogovoru za naš radio povedal Danilo Katz, pojejo a capella glasbo v pop in jazz stilu. To je sicer poznana zvrst v svetu, za avstrijsko Koroško pa je to nekaj novega. Sicer pa pojejo v petih jezikih. Njihov zadnji CD je štirijezičen, ima naslov Voxon a:kapela. Bil je tudi nominiran za CARA-Award 2011 v kategoriji „Best Folk/World Album“. Več

Na 40. reviji Koroška poje, ki jo je Krščanska kulturna zveza pripravila 13. marca 2011 v Domu glasbe v Celovcu, so zapeli pesmi Vse se spremeni in Na svi'tu li'pše ni rože. Posnetek nastopa lahko slišite na levi strani.

Voxon na 40. Koroška poje
Voxon na 40. Koroška poje © Matjaž Merljak

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.