Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Danes zadnje slovo od kardinala Ambrožiča

Svet | 31.08.2011, 08:14 Marta Jerebič

Pogreb pokojnega kardinala Alojzija Ambrožiča, ki je po težki bolezni umrl v petek, 26. avgusta, bo danes v stolni cerkvi Sv. Mihaela v Toronotu.

V soboto, 3. septembra, bomo v času oddaje Naš gost ob 18.30 predvajali posnetek pogovora z Alojzijem Ambrožičem, ki smo ga posneli ob njegovem imenovanju za kardinala januarja 1998.

Za pokojnega kardinala molijo v njegovi novi in stari domovini

Po naročilu torontskega nadškofa Thomasa Collinsa, so se pokojnega kardinala Alojzija Ambrožiča pri  mašah spomnili po vseh župnijah nadškofije, ki jo je vodil med letoma 1990 in 2006, pa tudi v ustanovah, ki nosijo njegovo ime: med njimi je srednja šola v Bramptonu. Svojega farana so se pri mašah spomnili v župniji Dobrova pri Ljubljani. Njegov odhod v večnost naznanjajo tudi zvonovi pri farni cerkvi in na podružnici v Gaberju, kjer je bil Alojzij Ambrožič rojen. Mašo zadušnico pa bodo imeli ob sklepu letošnjih šmarnih maš. Pri maši za pokoj njegove duše smo se zjutraj v radijski kapeli zbrali tudi zaposleni, saj je bil kardinal naš dobrotnik.

Papež Benedikt XVI. ob smrti kardinala Ambrožiča

Ob smrti kardinala Alojzija Ambrožiča je papež Benedikt XVI. torontskemu nadškofu Thomasu Collinsu poslal sožalno brzojavko. Zapisal je, da ga je kardinalova smrt globoko pretresla. Spomnil je na njegovo predanost v služenju Cerkvi v njegovi novi domovini. Kot je dodal, se pridružuje nadškofu in vsem, ki žalujejo za kardinalom Ambrožičem, tudi njegovim sorodnikom, njegovo dušo pa priporoča neskončno usmiljenemu Bogu in ljubečemu Očetu.

Kardinalovo razmišljanje o lastnem umiranju

... Bog mi v smrti ponuja priložnost, da se odpočijem od naporov in prizadevanj, bolečin in skrbi, stalnega iskanja in preiskovanja samega sebe. Omogoča mi, da najdem mir v njegovem miru in njegovi ljubeči volji.

V tem trenutku pa se pojavi neprijetno vprašanje: Ali bom pustil Bogu, da me bo ljubil, ko bom umrl? ... Ali bom pusti Bogu, da me bo ljubil takšnega, kakršen bom v trenutku svoje smrti? Bom sprejel njegov očetovski objem kljub grehom, povprečnosti in slabotnosti, ki bodo v tako veličastnem trenutku tako jasno vidni? Bom sprejel njegovo odpuščanje in se uprl skušnjavi, da bi mu dokazal, da sem boljši, kot sem?

Naj mi Bog dá ponižnost, da se bom vrnil v njegov objem.

 

Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...