Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Benedikt XVI.: Kristjan hodi za Kristusom, ko z ljubeznijo sprejme svoj križ

Papež in Sveti sedež | 28.08.2011, 13:28 Marta Jerebič

Papež Benedikt XVI. je pri današnjem opoldanskem nagovoru v Castel Gandolfu poudaril, da kristjan hodi za Kristusom, ko z ljubeznijo sprejme svoj križ, čeprav se to zdi v današnjem svetu poraz in izguba življenja.

Jezus v evangeliju današnje nedelje svojim učencem razlaga, da bo moral iti v Jeruzalem in veliko pretrpeti od starešin, vélikih duhovnikov in pismoukov, da bo moral biti umorjen in biti tretji dan obujen. Njegovim učencem pa ni razumljivo, kako je možno, da bi Kristus, sin živega Boga, lahko trpel do smrti. Apostol Peter Jezusa graja in pravi, da se mu to nikakor ne sme zgoditi. V tej pripovedi se jasno pokaže nasprotje med načrtom Očeta in pričakovanji učencev. To nasprotje se ponavlja tudi danes, je poudaril papež in dodal: “Ko si za cilj svojega življenja postavimo le družbeni uspeh, telesno in ekonomsko blaginjo, ne razmišljamo več po Božje, ampak zgolj po človeško. Misliti posvetno pomeni izločiti Boga, ne sprejemati njegov načrt Ljubezni, pomeni, da mu preprečujemo izvrševanje njegove volje.”

Tako kot svojim učencem, pa Jezus tudi nas danes vabi: “Če hoče kdo iti za menoj, naj se odpove sebi in vzame svoj križ ter hodi za menoj.” K temu papež dodaja: “Kristjan hodi za Kristusom, ko z ljubeznijo sprejme svoj križ, čeprav se to v današnjem svetu zdi poraz in izguba življenja. Kristjan namreč ve, da križa ne nosi sam, ampak skupaj z Jezusom in z njim deli pot darovanja."

Tudi tokratni papežev nagovor je potekal v znamenju mladih, ki so se udeležili svetovnega dneva mladih v Madridu in vzklikov: Mi smo papeževa mladina.

Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.