Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Nekdanji Ratzingerjevi študentje o novi evangelizaciji

Papež in Sveti sedež | 26.08.2011, 11:12 Marta Jerebič

V Castel Gandolfu so te dni na tradicionalnem poletnem seminarju zbrani nekdanji študenti papeža Benedikta XVI. Gre za t. i. Ratzingerjev krog učencev, ki letos razpravlja o novi evangelizaciji. Kot piše vatikanski dnevnik L'Osservatore Romano, se srečanja, ki se je začelo včeraj, končalo pa se bo v nedeljo, udeležuje približno 40 ljudi iz različnih držav.

Med udeleženci so predavatelji, župniki, redovniki in redovnice ter laiki, vsi absolventi profesorja Josepha Ratzingerja, ki so zagovarjali svojo tezo pri njem v letih, ko je še predaval v Nemčiji. Jutri bosta nastopila dva osrednja govornika. Predavateljica filozofije religije na dresdenski univerzi Hanna-Barbara Gerl-Falkovitz bo govorila o tem, kako Bog danes govori v svetu, ki se upira. Direktor dunajske akademije za evangelizacijo skupnosti Emanuel, Otto Neubauer, pa bo govoril o tem, kako revščina postane most do ljudi.

Udeležencem se bo v soboto pridružil tudi papež Benedikt XVI. Imel bo uvodno predavanje. Na srečanju pa ne sodelujejo samo njegovi nekdanji študentje. V kongresnem centru Mariapoli so tudi člani 'novega' kroga učencev. Pred 4-imi leti je bila namreč ustanovljena bratovščina študentov, ki so pisali svoje teze o besedilih Josepha Ratzingerja. Pridružili se bodo papeževi nedeljski maši in molitvi angelovega češčenja. Ob koncu srečanja bo sledila prosta razprava med 'starimi' in 'novimi' študenti o temi letošnjega seminarja. Letošnja je še posebej pomembna, zlasti pred zasedanjem škofovske sinode, na kateri bodo oktobra prihodnje leto prav tako razpravljali o novi evangelizaciji.

Joseph Ratzinger se je prvič s svojimi doktorandi in kandidati za lektorat srečal potem, ko je leta 1977 prevzel nadškofijo München in Freising. Kmalu so se začela letna srečanja, na katerih ni nikoli manjkal. Tradicija se nadaljuje tudi po njegovi izvolitvi na papeški prestol. Temo pa izbere papež sam, s seznama treh predlogov.

Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...