Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

VIDEO: Najlepši posnetki SDM

Papež in Sveti sedež | 22.08.2011, 12:19 Marta Jerebič

Papež Benedikt XVI. je včeraj sklenil 26. svetovni dan mladih v Madridu in svoj tretji obisk v Španiji. Vatikanski tiskovni predstavnik, p. Federico Lombardi, je ob tem dejal, da je na svetega očeta močan vtis naredila tišina dveh milijonov mladih med čaščenjem Najsvetejšega.

Kot je dejal p. Lombardi, so mladi z navdušenjem in z željo nadaljevati srečanje, ne da bi obupali, dokazali, da je to njihov praznik. Tudi papeževa drža je bila popolnoma v skladu z njihovo, saj je bil popolnoma odločen, da bo še naprej navzoč in da bo nadaljeval. Med nevihto, ko so ga dvakrat vprašali, če misli, da bi se moral umakniti, je rekel: 'Ne, ostanem. Ostanemo'. Papeža je navdušenje in sodelovanje mladih zelo nagovorilo. Takoj po bdenju je pozorno vprašal, če imajo mladi kakšne težave in če vse poteka mirno.

VIDEO: NAJLEPŠI POSNETKI SDM

Pater Lombardi je še povedal, da je na papeža močan vtis naredila tišina dveh milijonov mladih med čaščenjem Najsvetejšega. Mladi so namreč prej in potem glasno izražali neizmerno veselje.

P. Lombardi je pojasnil, da so imeli tudi v preteklosti čudovite trenutke tihega čaščenja Najsvetejšega. Dobro se spomni Svetovnega dneva mladih v Kolnu, ko so za sklep molitvenega bdenja prvič pripravili čaščenje Najsvetejšega. Prav tako se spomni čaščenja v Sydneyu. To je že postalo neka tradicija. V soboto pa je bilo po nevihti, ki je na trenutke vnesla zmedo, skoraj nemogoče pričakovati, da se bodo mladi zbrali in sodelovali pri čaščenju Najsvetejšega, a so se in to je bilo eno od izrednih poudarkov sobotnega bdenja, je še dejal vatikanski tiskovni predstavnik.

 

 

 

 

Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.