Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Meta PotočnikMeta Potočnik

VIDEO: Najlepši posnetki SDM

Papež in Sveti sedež | 22.08.2011, 12:19 Marta Jerebič

Papež Benedikt XVI. je včeraj sklenil 26. svetovni dan mladih v Madridu in svoj tretji obisk v Španiji. Vatikanski tiskovni predstavnik, p. Federico Lombardi, je ob tem dejal, da je na svetega očeta močan vtis naredila tišina dveh milijonov mladih med čaščenjem Najsvetejšega.

Kot je dejal p. Lombardi, so mladi z navdušenjem in z željo nadaljevati srečanje, ne da bi obupali, dokazali, da je to njihov praznik. Tudi papeževa drža je bila popolnoma v skladu z njihovo, saj je bil popolnoma odločen, da bo še naprej navzoč in da bo nadaljeval. Med nevihto, ko so ga dvakrat vprašali, če misli, da bi se moral umakniti, je rekel: 'Ne, ostanem. Ostanemo'. Papeža je navdušenje in sodelovanje mladih zelo nagovorilo. Takoj po bdenju je pozorno vprašal, če imajo mladi kakšne težave in če vse poteka mirno.

VIDEO: NAJLEPŠI POSNETKI SDM

Pater Lombardi je še povedal, da je na papeža močan vtis naredila tišina dveh milijonov mladih med čaščenjem Najsvetejšega. Mladi so namreč prej in potem glasno izražali neizmerno veselje.

P. Lombardi je pojasnil, da so imeli tudi v preteklosti čudovite trenutke tihega čaščenja Najsvetejšega. Dobro se spomni Svetovnega dneva mladih v Kolnu, ko so za sklep molitvenega bdenja prvič pripravili čaščenje Najsvetejšega. Prav tako se spomni čaščenja v Sydneyu. To je že postalo neka tradicija. V soboto pa je bilo po nevihti, ki je na trenutke vnesla zmedo, skoraj nemogoče pričakovati, da se bodo mladi zbrali in sodelovali pri čaščenju Najsvetejšega, a so se in to je bilo eno od izrednih poudarkov sobotnega bdenja, je še dejal vatikanski tiskovni predstavnik.

 

 

 

 

Papež in Sveti sedež
Peter Gregorčič (photo: STA) Peter Gregorčič (photo: STA)

"Nevaren precedens v evropskem pravnem prostoru"

Po odločitvi ustavnega sodišča, da prekliče veljavnost sklepa o začasnem zadržanju dela novele zakona o Radioteleviziji Slovenija, in dovoli uveljavitev novele zakona o RTVS v celoti, je ta teden ...

Šentjernejski Lurd (photo: Arhiv Antona Jamnika) Šentjernejski Lurd (photo: Arhiv Antona Jamnika)

Šentjernejski Lurd

Praznujemo binkoštni ponedeljek in Praznik Marije, Matere Cerkve. Marija je po Jezusovem vnebohodu skupaj z apostoli in ženami molila v dvorani zadnje večerje in prosila za dar Svetega Duha. Tako ...

Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt) Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt)

V spomin: Plesni svet Mirka Ramovša

Pred dnevi smo izgubili največjega in najpomembnejšega slovenskega etnokoreologa Mirka Ramovša. Svoje življenje je posvetil preučevanju in raziskovanju plesnega izročila. S strokovnimi nasveti, ...