Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

VIDEO: SDM 20. 8. 2011

Cerkev po svetu | 20.08.2011, 22:45 Marta Jerebič

Dež in veter nista ustavila praznovanja mladih. Prav na začetku molitvenega bdenja SDM je letališče Cuatro Vientos, kjer se je po podatkih policije zbralo 2 milijona mladih, zajela nekajminutna ploha, ki jo je spremljal močan veter.

Papež Benedikt XVI. je sedel pod belim dežnikom, slovesnost pa je bila prekinjena za dobrih 15 minut. Mladi kljub temu niso izgubili navdušenja in še naprej vzklikali.

Ko je dež nekoliko ponehal se je papež mladim zahvalil za vztrajnost in veselje ter dodal, da jim Gospod z dežjem pošilja veliko blagoslova.

Nato je nadaljeval s pozdravi v različnih jezikih. V italijanščini je med drugim dejal, naj ne pustijo, da bi dež pogasil plamen njihove vere. Sledilo je čaščenje Najsvetejšega, bdenje pa se je končalo z ognjemetom. Noč bodo mladi preživeli na prostem - v upanju, da bo vreme do njih usmiljeno.

 

 

20:30 MOLITVENO BDENJE

Dež je začel padati ravno, ko je papež začel svoj govor. Navezal ga je na vprašanja, ki so mu jih pred tem zastavili mladi: Predvsem na vprašanje - Kako lahko mlad človek ostane zvest krščanski veri in se hkrati poteguje za velike ideale današnje družbe?

Kmalu zatem je papežev govor prekinil močnejši dež, govor pa je tiskovni urad Svetega sedeža kljub temu objavil v celoti.

Ne bojte se prihodnosti

Papež v njem mlade med drugim poziva: “Če boste ostali v Kristusovi ljubezni, ukoreninjeni v veri, boste tudi sredi nasprotovanja in trpljenja našli vir veselja in radosti. Vera ne nasprotuje vašim najvišjim idealom, ampak jih nasprotno še bolj plemeniti in izpopolnjuje. Dragi mladi, ne sprijaznite se z ničemer, kar bi bilo manj kot Resnica in Ljubezen, ne zgledujte se po nikomer, ki ne bi bil Kristus.

"Dragi prijatelji, nobena težava naj vam ne vzame vseh moči! Ne bojte se sveta, niti prihodnosti, niti svoje šibkosti. Gospod vam je dal, da živite v tem zgodovinskem trenutku, da bi se njegovo ime po vaši veri še naprej slišalo po vsej zemlji"

Papež v govoru dodaja, da z vso dušo moli za mlade in jih prosi, naj tudi oni molijo zanj.

DOPOLDANSKO DOGAJANJE

Papež je dopoldne v parku Buen Retiro spovedal 4 mlade: dva Francoza v njunem maternem jeziku, Švicarko v nemščini ter Španko v italijanskem jeziku. Sledila je sveta maša s 4 500 bogoslovci v katedrali sv. Marije iz Almudene. Pri kosilu se je srečal s španskimi kardinali, škofi madridske province in madridskimi pomožnimi škofi. Popoldne je sledilo srečanje z organizacijskim odborom SDM na apostolski nunciaturi v Madridu in obisk fundacije Inštituta sv. Jožefa. Srečal pa se je tudi z najstarejšo redovnico na svetu, s. Terezito, ki ima 103 leta.

 

10:00 MAŠA Z BOGOSLOVCI

Papež je dopoldne daroval mašo v stolni cerkvi sv. Marije iz Almudene, svojo besedo pa je namenil zlasti 4500 bogoslovcem z vsega sveta.V pozdravnem nagovoru je madridski nadškof kardinal Antonio Maria Rouco Varela svetemu očetu izrekel iskreno dobrodošlico in ga prosil, naj tej bodoči generaciji duhovnikov nameni svojo očetovsko besedo. Gre namreč za mlade, ki želijo biti sveti duhovniki, pravi apostoli sedanjega časa v sodobnem svetu. Nato je predstavnik bogoslovcev papežu Benediktu XVI., Kristusovemu namestniku na zemlji, kot je na to spomnil, v imenu vseh izrekel iskrene čestitke ob papeževi 60. obletnici duhovništva. Dejal je, da jim pričevanje njegovega življenja veliko pomeni. Svetemu očetu je zagotovil njihovo iskreno ljubezen in molitev.

Posnemajte Kristusa v njegovi dobroti

Med sveto mašo, pri kateri so razen bogoslovcev, bili prisotni tudi številni škofje, duhovniki in redovniki, je sveti oče posebno besedo namenil prvim, to je mladim kandidatom za duhovništvo. „Dragi prijatelji, pripravite se postati apostoli s Kristusom in kot Kristus, da boste ljudem spremljevalci in služabniki“, jim je priporočil ter nato nakazal, kako naj živijo leta priprave na duhovništvo. Dejal je, da mora to biti čas notranjega molka in nenehne molitve, vztrajnega študija in razumnega vključevanja v pastoralne strukture Cerkve. Cerkev je namreč skupnost in hkrati institucija, družina in tudi poslanstvo. Njen ustanovitelj je po Svetem Duhu Kristus, zato je sveta, a je tudi odsev nas, ki jo sestavljamo tako s svojo svetostjo kot tudi s svojimi grehi. Ob tem je papež bogoslovce spodbudil k svetemu življenju in jih povabil, naj čas priprave doživljajo v globokem veselju, v drži poslušnosti, v bistrovidnosti in koreniti zvestobi evangeliju, kakor tudi v prijaznem odnosu do časa in do oseb, med katerimi živijo.

SDM, maša z bogoslovci
SDM, maša z bogoslovci © Radio Vatikan

Nato je papež Benedikt XVI. kandidate za duhovništvo spomnil, da upodabljanje svojega življenja po Kristusu, pomeni biti vedno bolj podobni njemu, ki je za nas postal služabnik, duhovnik in žrtev. To je naloga, ki človeku ni dosegljiva zgolj iz lastnih moči. Vendar tudi vemo, da je Kristus Dobri Pastir, ki varuje svoje ovce vse do darovanja svojega življenja. Njemu, ki je njihov Učitelj, naj bodo torej popolnoma na voljo. Ta razpoložljivost, ki je dar Svetega Duha, navdihuje odločitev za življenje v celibatu zaradi Božjega kraljestva, v odtrganosti od zemeljskih dobrin, v strogosti življenja in v iskreni poslušnosti. Jezusa naj bodoči duhovniki prosijo, da jih nauči v preprostosti in velikodušnosti biti blizu bolnim in ubogim. Sveti oče jih je spodbudil, naj to živijo zavzeto in brez povprečnosti, kot resnični pričevalci Boga, ki je za nas postal človek.

Sv. Janez iz Ávile (Juan de Ávila) bo razglašen za cerkvenega učitelja

Papež Benedikt XVI. je po maši z bogoslovci napovedal, da bo sv. Janeza iz Ávile kmalu razglasil za cerkvenega učitelja. Teh je trenutno 33.

 

Sv. Juan de Avila
Sv. Juan de Avila © Wikipedia

Juan de Ávila se je rodil leta 1500 blizu Toleda v Španiji. Umrl je leta 1569. Poznan je kot apostol Andaluzije, saj je tam več let evangeliziral. Bil je močan zagovornik prenove duhovnikov, njegova besedila pa so vplivala tudi na tridentinski koncil.

Bil je prijatelj sv. Janeza od Križa in duhovni voditelj sv. Terezije Avilske. Je tudi zavetnik španske duhovščine. Njegov god praznujejo 10. maja.

17:00 SREČANJE Z ORGANIZACIJSKIMI ODBORI SDM

Zgled sodelovanja med Cerkvijo in državo

Papež je v nagovoru različnim odborom, ki so bili odgovorni za pripravo obiska, dejal, da “samo ljubezen do Cerkve in želja po evangeliziranju mladih pojasnjujeta tako požrtvovalno darovanje časa in energij, ki bo prineslo obilen apostolski sad.

Še posebej se je zahvalil članom mešane komisije, v kateri so predstavniki madridske nadškofije, državne uprave in madridske občine ter to postavil za nekakšen zgled sodelovanja med državo in Cerkvijo. “Učinkovitost te komisije kaže, da je sodelovanje med Cerkvijo in civilnimi ustanovami ne le mogoče, ampak se uresničuje načelo, da dobro poenoti vse, kadar se obe strani usmerita v službo tako obširne pobude, kot je ta svetovni dan mladih,” je še dejal papež.

19:40 OBISK INŠTITUTA SV. JOŽEFA

Sveti oče je vigilijo obiskal še Inštitut sv. Jožefa, center za duševno in telesno prizadeto mladino, ki ga že več kot sto let vodijo usmiljeni bratje Sv. Janeza od Boga.

Papež je mladim na vrtu pred rehabilitacijskim centrom spregovoril o njihovi vlogi in smislu njihovega življenja. Kot je dejal, se mora naša družba, ki prepogosto dvomi v neprecenljivo vrednost življenja, ozreti na njih, saj odločilno pomagajo graditi civilizacijo ljubezni. »Vaša prisotnost nam prinese mehkočutnost v naša pogosto trda srca, ki nato postanejo odprta za odrešenje,« je dejal sveti oče.

Ena od duševno prizadetih deklet je Benediktu XVI. podarila sliko, ki jo je narisal eden od njenih vrstnikov. Zaposlene brate, zdravnike in prostovoljce Inštituta, pa je papež nagovoril z besedami, da njihova predanost in skrb za bolne, invalide in drugače prizadete mlade, prikazuje veličino, h kateri je poklican vsak človek, in to je, izkazati sočutje in ljubečo skrb za trpeče tako, kot jo je tudi sam Bog.

 

SOBOTA, 20 AVGUST

  • 9.00 Papež spove nekaj mladih v vrtovih Buen Retiro
  • 10.00 Sveta maša s semeniščniki v katedrali sv. Marije iz Almudena (homilija)
  • 12.45 Kosilo s španskimi kardinali, škofi madridske province in madridskimi pomožnimi škofi ter  papeževim spremstvom na sedežu madridske nadškofije
  • 17.00 Srečanje z organizacijskim odborom SDM na apostolski nunciaturi v Madridu
  • 19.40 Obisk fundacije Inštitut sv. Jožefa (papežev nagovor )
  •  20.30 Molitveno bdenje z mladimi na letališču Cuatro Vientos ( papežev nagovor)
Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.