Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

VIDEO: SDM 19. 8. 2011

Cerkev po svetu | 19.08.2011, 14:00 Marta Jerebič

Papežev današnji dan se je začel z zasebno mašo na apostolski nunciaturi v Madridu. Dopoldne je v kraljevi palači obiskal španskega kralja in kraljico, se nato srečal z mladimi redovnicami in mladimi univerzitetnimi docenti. Sledilo je kosilo z 12 mladimi, popoldne pa še srečanje s predsednikom vlade in zvečer križev pot.

11:30 SREČANJE Z MLADIMI REDOVNICAMI

V Escorialu, rezidenci španske kraljeve hiše iz 16. stoletja, ki se nahaja 45 km severozahodno od središča Madrida, je opoldne potekalo srečanje med papežem Benediktom XVI. in mladimi redovnicami. V tamkajšnjem samostanu sv. Lovrenca, kjer zdaj živi in deluje redovna družba sv. Avguština, se je zbralo več tisoč redovnic najrazličnejših ustanov. O tem je pričala tudi pestrost redovnih uniform zbranih udeleženk, ki so v veselju in mladostnem vzklikanju pričakovale srečanje s svetim očetom.

Cerkev potrebuje vašo zvestobo, ukoreninjeno in zgrajeno na Kristusu

Sveti oče je ob prihodu v Escorial najprej pozorno prisluhnil besedam škofa gostitelja, ki je spregovoril o navdušenju, s katerim so ta mlada, Bogu posvečena dekleta, s svojimi raznovrstnimi talenti sodelovala v pripravi letošnjega svetovnega dneva mladih. Zatrdil je celo, da brez njihove neposredne angažiranosti in še bolj duhovne podpore, dneva mladih sploh ne bi bilo mogoče izvesti. Svetemu očetu je z žarom zagotovil, da so te redovnice cvet njihove mladine, najboljše med najboljšimi ter da lahko z njihovim zavzetim sodelovanjem računa v naporih nove evangelizacije.

Nato je papeža Benedikta XVI. v imenu vseh redovnic tako kontemplativnega kot aktivnega življenja, pozdravila ena izmed sester, Marijinih služabnic, ki se posvečajo negi bolnikov. Zahvalila se je svetemu očetu, da jih je povabil na srečanje in da zelo ceni redovne ustanove. V imenu vseh mu je obljubila zavzetost za sveto življenje v zaupanju v Kristusovo milost in v moč občestva Cerkve, v polni zvestobi njenemu učiteljstvu. Prisrčno mu je zagotovila, da lahko računa z njimi tako v tišini klavzure kot v zavzetem apostolatu, saj ga imajo rade in prosijo Gospoda, naj ga podpira.

SDM, redovnice
SDM, redovnice © madrid11.com

Papež Benedikt XVI. je mlade redovnice spomnil, kaj naj zanje pomeni biti „ukoreninjeni in sezidani v Kristusu ter utrjeni v veri“ (Kol 2,7). V Bogu posvečenem življenju to pomeni ljubiti Kristusa z zaročniško pripadnostjo, z nedeljenim srcem in ne dajati prednosti ničemur drugemu. Tako sta živela sv. Roza in Lime in sv. Rafael Arnaiz, zavetnika letošnjega svetovnega dneva mladih. Osebno srečanje s Kristusom, ki hrani Bogu posvečeno življenje, jih mora postopno vse bolj preobraziti. Tega je sodobni svet, kjer se zmanjšuje zanimanje za Boga, močno potreben. Svet potrebuje pričevalcev tiste korenitosti, ki jo izraža posvetitev nadvse ljubljenemu Bogu. Papež Benedikt XVI. jim je še zagotovil, da Cerkev potrebuje njihovo mlado zvestobo, zakoreninjeno in zgrajeno na Kristusu. Zahvalil se jim je za njihov velikodušni „da“, s katerim popolnoma in za vedno odgovarjajo Bogu, ki jih ljubi.

12:00 SREČANJE Z MLADIMI UNIVERZITETNIMI PROFESORJI

Papež Benedikt XVI. se je po dvanajsti uri v baziliki samostana Sv. Lovrenca srečal še z mladimi univerzitetnimi profesorji in profesoricami. Tam ga je v imenu zbranih, ki želijo služiti „resnici, Cerkvi in človeštvu“ pozdravil najprej pozdravil madridski nadškof kardinal Varela. Zatem je spregovoril še profesor srednjeveške zgodovine, ki se je papežu zahvalil za številne spodbude in učenje. Pri tem je omenil tudi njegov zgled univerzitetnega profesorja, ko je poučeval na univerzah v Nemčiji.

Univerza je prostor iskanja resnice o človeku

Papež se je mladim docentom najprej zahvalil za njihovo delo, ki pogosto poteka v okoliščinah, kjer je resnica zapostavljena. Vesel je bil prisrčnega sprejema in ubranega petja, ki je ob njegovem prihodu napolnilo starodavno svetišča. Posebej je pozdravil tiste profesorje, ki so se udeležili nedavnega Svetovnega kongresa katoliških univerz v Avili, kjer so razmišljali o identiteti in poslanstvu teh univerz. Zatem se je spomnil svoje prve profesorske službe v Bonu, ko so bile rane vojne še precej sveže in je vladalo pomanjkanje. To je še bolj zbližalo profesorje in študente v skupnem iskanju resnice, kar je pravzaprav glavno poslanstvo univerze. Zatem jih je spomnil, naj se pri svojem poklicnem delu oklenejo gesla svetovnega dneva mladih: „Ukoreninjeni in sezidani v Kristusu ter utrjeni v veri!“ „To geslo naj vam pomaga, da boste bolj jasno videli vaše poslanstvo, v kaj ste poklicani,“ je dejal papež.

Zatem je spomnil na današnje razumevanje poslanstva univerz, ko se mnogi zadovoljijo s kopičenjem znanja, gledajo zgolj na njegovo tehnično in tržno uporabnost ali znanost razumejo kot samozadostno. Po besedah Benedikta XVI. je bila univerza vedno prostor iskanja resnice o človeku. To je tudi osnovno poslanstvo profesorjev. Pri tem ni dovolj, da prenašajo znanje na svoje učence le z besedo, ampak tudi z življenjem. Dejal jim je, da je mladost privilegiran čas iskanja in naj tega ne pozabijo. Naj v njih ne ugasne navdušenje za iskanje resnice. In ko vse to podajajo mladim, naj jih skušajo čimbolj razumeti in ljubiti. Bodite učitelji, ki mlade opogumljajo in jim dajejo trdnost. To pa je možno izpolniti le, če se v celoti predamo iskanju resnice, ki pa je velikokrat onkraj našega dojemanja. Zato študentov ne smete voditi k sebi, ampak skupaj z njimi iskati pot k resnici, je še dejal papež. Pri tem bodite ukoreninjeni v Kristusa, ki nas spremlja na naši poti in nas napolnjuje s svojo ljubeznijo in resnico, če smo odprti zanjo.

19:30 KRIŽEV POT

Križev pot je bil zasnovan po tradicionalni španski navadi s figurami raznih postaj križevega pota. Gre za podobe, v katerih se vera in umetnost uskladita, da bi dosegla človekovo srce in ga povabita k spreobrnjenju, je dejal papež.

Kipe, ki upodabljajo Jezusovo trpljenje, je za to priložnost darovalo 12 španskih mest - najstarejše so iz 17. stoletja. Skupina mladih iz 15-ih držav je nosila križ svetovnega dneva mladih. Jezus je umrl za nas, kaj pa bomo mi storili zanj, je vprašal papež.

Kristusovo trpljenje nas priganja, naj si naložimo na svoje rame trpljenje sveta z gotovostjo, da Bog ni nekdo, ki je oddaljen od človeka in njegovih doživetij,“ je dejal papež in pozval: „Dragi mladi, Božja ljubezen do nas naj pomnoži vaše veselje in vas spremlja, da boste ostali blizu odrinjenim. Ne hodite mimo človeškega trpljenja, kjer vas Bog pričakuje, da bi mu podarili najboljše, kar imate: vašo sposobnost ljubiti in sotrpeti.“

Besedilo križevega pota so pripravile sestre od Križa iz Seville, brali so ga predstavniki mladih, slovenski romarji so ga z vnaprej pripravljenimi knjižicami lahko spremljali v slovenskem jeziku.

VIDEO: Papež po križevem potu v papamobilu

PETEK, 19. AVGUST

  • 7.30 Zasebna sveta maša v kapeli na apostolski nunciaturi v Madridu
  •  10.00 Vljudnosti obisk pri španskem kralju in kraljici v kraljevi palači

San Lorenzo de El Escorial

  • 11.30 Srečanje z mladimi redovnicami (papežev nagovor)
  •  12.00 Srečanje z mladimi univerzitetnimi docenti v baziliki sv. Lovrenca (papežev nagovor)

 

Madrid

  • 13.45 Kosilo z mladimi v salonu veleposlanikov na apostolski nunciaturi v Madridu.
  •  17.30 Srečanje s predsednikom vlade na apostolski nunciaturi v Madridu.
  •  19.30 Križev pot z mladimi na trgu Cibeles (papežev nagovor)

 

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...