Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Meta PotočnikMeta Potočnik

VIDEO: SDM, 18. 8. 2011

Papež in Sveti sedež | 18.08.2011, 21:25 Marta Jerebič

Papež Benedikt XVI. je prispel v Madrid na 26. svetovni dan mladih. Na letališču sta ga med drugim sprejela španski kralj in kraljica ter seveda predstavniki mladih. Častna straža je bila skupina fantov med 10-im in 13-letom starosti v oblačilih švicarske garde. Medtem se na sto tisoče mladih veseli nocojšnjega srečanja s papežem na madridskem trgu Cibeles. To je 20. mednarodno potovanje Benedikta XVI. in že njegovo tretje v Španijo.

12:00 PRIHOD V MADRID

Naj vam nič in nihče ne vzame miru. Ne sramujte se Gospoda.

Točno opoldne, ko so se tudi po vseh cerkvah v pozdrav oglasili zvonovi, se je na mednarodnem letališču Barajas v Madridu ustavilo letalo s papežem Benediktom XVI.

Prišel sem, da se srečam s tisoči mladih z vsega sveta,“ je dejal papež in dodal: „Svetovni dan mladih nam prinaša sporočilo upanja, kot dih čistega in mladostnega vetra, s prenoviteljskim pridihom, ki nas napolnjuje z zaupanjem, ko stojimo pred prihodnostjo Cerkve in sveta.“

Sveti oče je med težavami, ki prežemajo svet mladih, omenil vojne, druge krivice, zaskrbljenost glede prihodnosti, brezposelnost, mamila in versko preganjanje. Nato pa z vso močjo srca mlade pozval: „Naj vam nič in nihče ne vzame miru. Ne sramujte se Gospoda.“

Odzval se je tudi na trenutne gospodarske razmere v Španiji in dejal, da jih bodo Španci lahko premagali s svojim značilnim dinamizmom, h kateremu veliko prispevajo njegove globoke krščanske korenine, ki so se skozi stoletja izkazale za zelo plodovite.

VIDEO: Papežev prihod v Madrid

VIDEO: Papamobil po madridskih ulicah

19:00 SPREJEM MLADIH

Medtem ko se je pri nas že temnilo, je bil trg Cibeles, na katerem so se že od zgodnjega popoldneva zbirali mladi, še vedno močno obsijan s soncem. Ko je madridski župan papežu izročil ključ mesta, je sveti oče skupaj s predstavniki mladih iz vseh celin slovesno vstopil skozi vrata Alcala', ki so zgodovinsko pomenila vstop v mesto. Na papeževem obrazu je bilo jasno videti, da je navdušen nad nepregledno množico mladih:

Gradite svoje življenje na trdnem temelju, ki je Kristus

Vesel sem, da sem tukaj z vami. Naj plamen Kristusove ljubezni nikoli ne ugasne v vaših srcih,” je v uvodnem pozdravu spodbudil papež in mlade nagovoril še v drugih svetovnih jezikih. Spomnil se je tudi vseh tistih, ki niso mogli priti v Madrid. “Vedno vas imam v mislih in molim za vas.” Prisotnim pa dodal: “Izkoristite te dneve za globlje spoznanje Kristusa.”

Mnogi, ki se imajo za bogove, mislijo, da ne potrebujejo korenin, niti temelja, ki ne bi bili oni sami. Sami bi radi odločali o tem, kaj je resnica ali ne, kaj je dobro in kaj zlo, pravično in krivično, sami bi radi odločali o tem, kdo je vreden življenja in koga se lahko žrtvuje na oltarju drugih pričakovanj. Vedno bi radi hodili na slepo, brez vnaprej začrtane smeri in se pustili voditi trenutnemu vzgibu. Te skušnjave nenehno prežijo. Pomembno je, da se jim ne prepustimo, saj vodijo v nekaj neoprijemljivega kot bivanje brez obzorij, kot svoboda brez Boga. Mi pa dobro vemo, da smo bili ustvarjeni za svobodo, po Božji podobi, da smo bili po božji podobi ustvarjeni za svobodo zato, da bi bili nosilci iskanja resnice in dobrega, odgovorni za svoja dejanja in ne le slepi izvrševalci, ustvarjalni sodelavci pri plemenitenju in lepšanju stvariteljskega dela.Bog si želi odgovornega sogovornika, ki bi se lahko pogovarjal z njim in ga ljubil. To lahko zares dosežemo po Kristusu. Ukoreninjeni v Njem naši svobodi nadenemo krila,” je dejal papež.

Dragi prijatelji. Bodite preudarni in modri. Gradite svoje življenje na trdnem temelju, ki je Kristus. Ta preudarnost in modrost bo vodila vaše korake. Ničesar se ne boste bali in v vašem srcu bo zavladal mir,”je papež še dejal mladim.

SDM, trg Civeles v Madridu
SDM, trg Civeles v Madridu © madrid11.com

PROGRAM OBISKA

Rim

  • 9.30 Odhod z rimskega letališča Ciampino proti Madridu

Madrid

  • 12.00 Prihod na mednarodno letališče Barajas (papežev nagovor)
  • 19.15 Sprehod z nekaterimi mladimi od Puerta de Alcalá na madridski trg neodvisnosti.
  • 19.30 Papežev pozdrav mladim na madridskem trgu Cibeles (papežev nagovor)

 

Novico bomo sproti posodabljali ....

Papež in Sveti sedež
Peter Gregorčič (photo: STA) Peter Gregorčič (photo: STA)

"Nevaren precedens v evropskem pravnem prostoru"

Po odločitvi ustavnega sodišča, da prekliče veljavnost sklepa o začasnem zadržanju dela novele zakona o Radioteleviziji Slovenija, in dovoli uveljavitev novele zakona o RTVS v celoti, je ta teden ...

Šentjernejski Lurd (photo: Arhiv Antona Jamnika) Šentjernejski Lurd (photo: Arhiv Antona Jamnika)

Šentjernejski Lurd

Praznujemo binkoštni ponedeljek in Praznik Marije, Matere Cerkve. Marija je po Jezusovem vnebohodu skupaj z apostoli in ženami molila v dvorani zadnje večerje in prosila za dar Svetega Duha. Tako ...

Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt) Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt)

V spomin: Plesni svet Mirka Ramovša

Pred dnevi smo izgubili največjega in najpomembnejšega slovenskega etnokoreologa Mirka Ramovša. Svoje življenje je posvetil preučevanju in raziskovanju plesnega izročila. S strokovnimi nasveti, ...