Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Marjana DebevecMarjana Debevec

SDM 17. 8. 2011

Cerkev po svetu | 17.08.2011, 10:00 Marta Jerebič

Za mlade na SDM so se danes začele kateheze s škofi. V več kot 35-ih jezikih potekajo na 250 krajih po Madridu in okolici. Slovenski romarji so se zbrali ob škofu Juriju Bizjaku.

Kateheze bodo potekale od srede do petka med 10. in 13. uro. Vključujejo molitve, pesmi, pričevanje in pogovor. Konča se s sveto mašo. Možnost pa bo tudi za zakrament sprave (madridski nadškof, kardinal Antonio Maria Rouco Varela, duhovnike, ki bodo spovedovali med SDM, pooblastil, da podeljujejo odvezo tudi za splav, kar je navadno pridržano škofom).

Mlade v Madridu spremlja skoraj tisoč škofov oziroma petina vseh škofov po svetu. Ne bodo pa vsi imeli katehez. Iz ZDA se na primer SDM udeležuje več kot 60 škofov, le 8 jih bo imelo kateheze. Izbor je moral potrditi Papeški svet za laike, ki je z vatikanske strani odgovoren za organizacijo SDM. Kateheze potekajo na temo SDM „Ukoreninjeni in sezidani v Kristusu ter utrjeni v veri“.

Sredina tema "Utrjeni v veri" bo mlade povabila, da razmislijo o daru vere.

Četrtkova tema "Ukoreninjeni v Kristusu" bo povabilo romarjem, da gradijo osebni odnos z Jezusom in da svoja življenja gradijo na trdnih temeljih z Njim.

Petkova kateheza na temo „Kristusove priče v svetu“ pa bo mlade opomnila, da je vsaka krščena oseba poklicana k poslanstvu in da morajo biti mladi dejavni v misijonski dejavnosti, zlasti med svojimi sovrstniki.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...