Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Rok MihevcRok Mihevc

SDM 17. 8. 2011

Cerkev po svetu | 17.08.2011, 10:00 Marta Jerebič

Za mlade na SDM so se danes začele kateheze s škofi. V več kot 35-ih jezikih potekajo na 250 krajih po Madridu in okolici. Slovenski romarji so se zbrali ob škofu Juriju Bizjaku.

Kateheze bodo potekale od srede do petka med 10. in 13. uro. Vključujejo molitve, pesmi, pričevanje in pogovor. Konča se s sveto mašo. Možnost pa bo tudi za zakrament sprave (madridski nadškof, kardinal Antonio Maria Rouco Varela, duhovnike, ki bodo spovedovali med SDM, pooblastil, da podeljujejo odvezo tudi za splav, kar je navadno pridržano škofom).

Mlade v Madridu spremlja skoraj tisoč škofov oziroma petina vseh škofov po svetu. Ne bodo pa vsi imeli katehez. Iz ZDA se na primer SDM udeležuje več kot 60 škofov, le 8 jih bo imelo kateheze. Izbor je moral potrditi Papeški svet za laike, ki je z vatikanske strani odgovoren za organizacijo SDM. Kateheze potekajo na temo SDM „Ukoreninjeni in sezidani v Kristusu ter utrjeni v veri“.

Sredina tema "Utrjeni v veri" bo mlade povabila, da razmislijo o daru vere.

Četrtkova tema "Ukoreninjeni v Kristusu" bo povabilo romarjem, da gradijo osebni odnos z Jezusom in da svoja življenja gradijo na trdnih temeljih z Njim.

Petkova kateheza na temo „Kristusove priče v svetu“ pa bo mlade opomnila, da je vsaka krščena oseba poklicana k poslanstvu in da morajo biti mladi dejavni v misijonski dejavnosti, zlasti med svojimi sovrstniki.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Peter Gregorčič (photo: STA) Peter Gregorčič (photo: STA)

"Nevaren precedens v evropskem pravnem prostoru"

Po odločitvi ustavnega sodišča, da prekliče veljavnost sklepa o začasnem zadržanju dela novele zakona o Radioteleviziji Slovenija, in dovoli uveljavitev novele zakona o RTVS v celoti, je ta teden ...

Šentjernejski Lurd (photo: Arhiv Antona Jamnika) Šentjernejski Lurd (photo: Arhiv Antona Jamnika)

Šentjernejski Lurd

Praznujemo binkoštni ponedeljek in Praznik Marije, Matere Cerkve. Marija je po Jezusovem vnebohodu skupaj z apostoli in ženami molila v dvorani zadnje večerje in prosila za dar Svetega Duha. Tako ...

Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt) Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt)

V spomin: Plesni svet Mirka Ramovša

Pred dnevi smo izgubili največjega in najpomembnejšega slovenskega etnokoreologa Mirka Ramovša. Svoje življenje je posvetil preučevanju in raziskovanju plesnega izročila. S strokovnimi nasveti, ...