Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Kardinal Antonio Maria Rouco Varela (foto: www.madrid11.com)
Kardinal Antonio Maria Rouco Varela

VIDEO: SDM 16. 8. 2011

Cerkev po svetu | 16.08.2011, 21:45 Marta Jerebič

S sveto mašo ob 20. uri se je uradno začel 26. svetovni dan mladih. Mašo na trgu Cibeles v središču španske prestolnice je daroval madridski nadškof in predsednik Španske škofovske konference, kardinal Antonio Maria Rouco Varela.

“Ste generacija Benedikta XVI.”

Dobrodošli v Španiji. Španija vam je odprla ne samo vrata svojih župnij, ampak tudi svojega srca,” je pri maši dejal kardinal Rouco Varela. Slovesnosti ob odprtju 26. SDM se je na trgu Cibeles udeležilo več kot 200.000 mladih. Kardinal Varela je poudaril, da ima španska kulturna identieta svoje korenine v krščanski veri. Krščanske korenine Madrida so še naprej žive in močne ter vplivajo na družbeno, kulturno in človeško stvarnost, predvsem pa na njeno dušo.

Kardinal Varela je nato spomnil, da so SDM neločljivo povezani z blaženim Janezom Pavlom II. Ta je prav v bližini trga Cibeles vodil tri velike slovesnosti leta 1982, 1993 in 2003.

Z Janezom Pavlom II., papežem mladih, se je začelo novo zgodovinsko obdobje … Njegova osebna svetost je najbolj očitna prav v evangelizaciji sodobne mladine,”je dejal kardinal in nato dodal: “Vi, mladi, ki ste prišli sem in številni drugi, ki se niso mogli ali niso hoteli udeležiti SDM v Madridu, ste generacija Benedikta XVI., ki ni ista kot generacija Janeza Pavla II.,” je dejal kardinal Rouco Varela in pojasnil, da se danes mladi soočajo z novimi problemi in izzivi, od globalizacije do gospodarske krize, novimih tehnologijami in komunikacijsko revolucijo.

SDM, maša začetek
SDM, maša začetek © www.madrid11.com

Današnji mladi, katerih bivanjske korenine je oslabil duhovni in moralni relativizem, še bolj kot prejšnje generacije potrebujejo srečanje z Gospodom … Papež si želi, da v teh dneh izkusite katoliško občestvo Cerkve, resnico in ponotranjite temo SDM 2011 “Ukoreninjeni in sezidani v Kristusu ter utrjeni v veri.”

Relikvija Janeza Pavla II.

Zbrane je pozdravil tudi predsednik Papeškega sveta za laike, ki je z vatikanske strani odgovoren za organizacijo dogodka. Kardinal Stanislaw Rylko je ob tem povedal, da so v pričakovanju papeža Benedikta XVI. nocoj sprejeli še enega posebnega gosta svetovnega dneva mladih – blaženega Janeza Pavla II. Krakovski nadškof in nekdanji tajnik blaženega, kardinal Stanislaw Dziwisz, je namreč za srečanje daroval njegovo relikvijo - stekleničko z njegovo krvjo, ki bo prisotna na vseh osrednjih dogodkih. Janez Pavel II. je sicer tudi eden od desetih zavetnikov SDM.

Festival mladih

Čez dan je potekal festival mladih. Ta vključuje glasbo, gledališke in filmske predstave, razstave na ulicah in v muzejih, ulično gledališče, različne delavnice in forume ter sejem, na katerem se predstavijo različne skupnosti in skupine mladih. Festival mladih bo, razen v času katehez in srečanj s papežem, potekal do petka.

Hollywood na SDM

V sklopu festivala mladih bo sreda, 17. avgust, dan za kino. Čez dan se bo zvrstilo veliko filmov, srečanj, pogovorov, koncertov s filmsko glasbo na prostem in celo svetovna premiera.

Mladi si bodo lahko med široko paleto filmov med drugim ogledali Kristusov pasijon in kratki film Milagros, ki obravnava prvi priznani čudež Janeza Pavla II., ki je privedel do njegove beatifikacije. Mladi, ki so se uradno prijavili na SDM, se bodo vseh prireditev lahko udeležili brezplačno. Vsi ostali bodo z enim evrom vstopnine na filmski festival prispevali v solidarnostni sklad, ki so ga ustanovili za pomoč tistim, ki se SDM udeležujejo iz revnejših dežel.

Svetovna premiera filma Cristiada

Na filmskem festivalu bodo premierno predvajali film Cristiada. Gre za resnično življenjsko zgodbo iz časa mehiške Cristero vojne v 20-ih letih prejšnjega stoletja (1926 – 1929). Katoličani –Cristeros- so se z orožjem uprli preganjanju. Film prikazuje različne ljudi, ki se iz svojih različnih zornih kotov in značajev trudijo za obrambo svoje vere, ko je vlada poskušala sekularizirati deželo. V glavnih vlogah nastopajo najbolj prestižni latinski igralci iz Hollywooda, med njimi Andy Garcia in Eva Longoria. (Trailer si lahko ogledate na www.cristiadafilm.com).

Srečanje z znanimi igralci

Med najbolj pričakovanimi dogodki za mlade bo srečanje z igralko iz filma Srednješolski muzikal, Monique Coleman, sedanjo ambsadorko mladih pri Združenih narodih.

Mladi se bodo lahko srečali tudi z igralcem Matthewom Marsdenom, ki je znan po vlogah v filmu Rambo, Transformers, Resident Evil in Black Hawk Down, ter s Stevom Mc Eveetyjem, producentom Kristusovega pasijona. Predvideno je tudi srečanje z mehiško igralko Karyme Lozano, znano po vlogah v več telenovelah. Lozanova bo pričevala o procesu svojega spreobrnjenja in vrnitve v katoliško vero po očetovi smrti.

Program tudi za družine z otroki

Sodelujejo lahko tudi mlade družine z majhnimi otroki. Voditeljica odbora za film pri svetovnem dnevu mladih Teresa Ekobo družine spodbuja, naj pridejo s svojimi otroki, saj bo eno gledališče v kinu Proyecciones predvajalo več filmov za mlajše otroke, na primer Zgodbe iz Narnije3 in Super Brother.

Koncert s filmsko glasbo na prostem

V sredo, 17. avgusta, ob 20.30 bo koncert s filmsko glasbo, ki ga bo vodil priznani dirigent orkestra in skladatelj Roque Bańos, trikratni dobitnik nagrade Goya. Multimedijska glasbena prireditev bo v Calle Luchana v Madridu; predvajali bodo glasbo filharmoničnega orkestra in zbora (s španskega televizijskega programa El Conciertazo) ob spremljavi misli Benedikta XVI., ki jih bodo brali Eduardo Verástegui, Monique Coleman, Karyme Lozano in drugi.

Svetovna premiera filma The Gardner of God

Koncu tega dneva filma bo ob 22.30 dala pečat svetovna premiera filma The Gardner of God. Napisala in režirala ga je Italijanka, rojena v Romuniji, Liana Marabani. Christopher Lambert nastopa v glavni vlogi očeta sodobne genetike, avguštinskega meniha Gregorja Mendla (1822–1884).

 

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...