Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Marjana DebevecMarjana Debevec
Mladi iz Stične na SDM (foto: sticna.si)
Mladi iz Stične na SDM

Ozadje SDM 4 – Priprava mladih po škofijah

Cerkev na Slovenskem | 13.08.2011, 08:58 Marta Jerebič

Svetovni dan mladih se še ni začel. A 130.000 mladih iz 137 držav je že v Španiji na t. i. Dnevih po škofijah. V nekaterih izmed 65 španskih škofij se te dni mudijo tudi Slovenci.

Dnevi po španskih škofijah

Mladi romarji so te dni, do 15. avgusta, nastanjeni v različnih španskih škofijah, kjer se v tako imenovanih predpripravah spoznavajo s špansko kulturo in načinom življenja tamkajšnjih prebivalcev. To so dnevi, ko se aktivno vključujejo v dogajanje župnijskih skupnosti ter s tem pletejo pomembno duhovno vez z domačini.  

Mladi največ časa preživijo s sovrstniki, z mladimi Španci, ki jih preko različnih dejavnosti seznanjajo s kulturnim bogastvom Iberskega polotoka, njegovo zgodovino, pa tudi z bogato katoliško tradicijo. V Španiji njene korenine segajo v čas apostolov Pavla in Janeza.

Mladi v duhu solidarnosti in dobrodelnosti

Program dnevov po škofijah je sestavljen iz različnih aktivnosti. Mladi sodelujejo pri evharistiji, prav tako imajo čas za osebno molitev. Pomemben poudarek nekaj dnevnega sobivanja po škofijah je tudi v solidarnosti. Romarji imajo priložnost za dejavno izkazovanje radodarnosti. V sodelovanju s krajevnimi oblastmi prispevajo k reševanju problemov revnih na različnih krajih in s tem kažejo svojo socialno odgovornost. Kako konkretno so v to vpeti slovenski romarji, jih bomo vprašali v nedeljskem telefonskem pogovoru za program Radia Ognjišče, ki ga boste lahko slišali v popoldanskih urah.  

"Vera ustvarja kulturo"

To so besede blaženega papeža Janeza Pavla II. in so vodilo tudi mladim romarjem, da se v želji po odkrivanju drugačnega polni zanimanja seznanjajo z raznolikostjo krščanskih korenin v španski kulturi. Mladi imajo prav tako priložnost spoznati, kako so starejše generacije uporabljale umetnost za evangelizacijo. Organizatorji so pripravili različne zgodovinske, športne, glasbene, umetniške in kulinarične delavnice.

Slovenci v dneh po škofijah

Predprograma v španskih škofijah se udeležuje 637 mladih slovenskih romarjev. V Cartageni jih je 173, v Ciudad Realu 271, v Tortosi 26, v Valenciji 124 in v Toledu 43 mladih iz Skupnosti Emanuel.

 

Cerkev na Slovenskem
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...