Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Marjana DebevecMarjana Debevec

Ozadje SDM 1 – Križ SDM

Cerkev na Slovenskem | 10.08.2011, 07:00 Marta Jerebič

S svetovnim dnevom mladih sta povezana tudi križ in Marijina ikona.

Papež Janez Pavel II. je 22. aprila 1984 mladim zaupal križ svetega leta odrešenja in jim naročil, naj ga ponesejo v svet: »Dragi moji mladi! Ob koncu Svetega leta vam zaupam znak jubilejnega leta: Kristusov križ! Ponesite ga po svetu kot simbol Kristusove ljubezni do človeka in oznanjujte vsakomur, kako lahko le v Kristusovi smrti in vstajenju najdemo rešitev in odrešitev.«

Na cvetno nedeljo leta 2003, ob predaji križa mladim iz Nemčije, je papež Janez Pavel II. križ pospremil na pot z besedami: »Danes vam zaupam tudi ikono Marije. Od zdaj naprej bo spremljala SDM skupaj s križem. Glej, tvoja Mati! Predstavljala bo Marijino materinsko prisotnost pri mladih, ki so poklicani, kot apostol Janez, da jo povabijo v svoje življenje.«

Križ in Marijina ikona imata visoko simbolno vrednost: nosilo ju je že na milijone mladih z vsega sveta, prednju pa so polagali svoje molitve in prošnje, tegobe in skrbi, trpljenje in solze.

Slovenski križ SDM

V letu priprave na svetovni dan mladih v Madridu so po vzoru križa svetovnega dneva mladih naredili tudi slovenski križ SDM. Na srečanju mladih v Stični leta 2010 je nadškof Marjan Turnšek križ blagoslovil in ga izročil mladim, da ga ponesejo med svoje vrstnike in jih povabijo k molitvi in srečanju z Gospodom.

Romanje križa SDM se je začelo 25. novembra 2010 v dekaniji Vrhnika in se je končalo 1. julija 2011 na Kredarici. Mladi so križ ponesli v vse slovenske dekanije in tako povezali v občestvo, ki se skupaj pripravlja na svetovni dan mladih v Madridu.

Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...