Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Marjana DebevecMarjana Debevec

VIDEO: Španske družine se pripravljajo na sprejem mladih

Cerkev na Slovenskem | 08.08.2011, 06:10 Marta Jerebič

Slovenski romarji, ki se bodo udeležili svetovnega dneva mladih v Madridu, in se bodo prej udeležili še predprograma po škofijah, jutri odhajajo na pot. Medtem se madridske družine pripravljajo na sprejem mladih, ki bodo v špansko prestolnico prispeli 15. avgusta.

Na stotine družin po vsem Madridu se pripravlja, da bodo gostile skupinice romarjev. Ni se bilo vsem lahko odločiti. Za to, da sprejmeš štiri mlade tujce v svoj dom, niso vsi odprti.

Člani družine Machuca-Bárcena, ki živijo na območju Tres Cantos severno od Madrida, pa pravijo, da so vsi za to. „Mislim, da je to zato, ker želimo sodelovati s svetovnim dnevom mladih. To je tudi priložnost, da izrazimo svojo velikodušnost do ljudi, ki prihajajo od daleč, z vsega sveta, z Azijo vred. Je tudi priložnost, da svoje otroke učimo velikodušnosti,“ je za televizijsko agencijo Romereports povedal oče Antonio Machuca.

Zaenkrat se zdi, da otroci soglašajo. Pravijo, da nič zato, če ne znajo jezika obiskovalcev, tudi nič zato, če za nekaj časa posodijo svojo sobo. „Mislim, da to ni veliko. Seveda bom delil svojo sobo,“ je dejal mali Miguel, starejša sestra Carmen pa dodaja „Če govorijo angleško, bomo pač skušali govoriti angleško ali pa z znamenji z rokami povedati: to je to.

Petčlanska družina pa še vedno ne ve natančno, koga bo sprejela, niti od kod bodo ti mladi:: „Ni še jasno. Najprej so nam povedali, da naj bi bili dve dekleti in dva fanta iz Poljske. Zdaj se zdi, da bo skupina iz Francije. Nam je vseeno. To so krasni ljudje in smo jih pripravljeni sprejeti, jim pomagati in skupaj z njimi doživljati to izkušnjo,“ je še povedal Antonio Machuca.

Mati Martha Bárcena, ki bo imela na skrbi nastanitev in še kakšen obrok, pa pravi: „Najprej bomo videli, kako bo. Načrtujemo, da bomo za goste uporabili otroško sobo. Imamo tudi delovni kabinet, ki je moževa pisarna. Povedali so nam, da ne bodo nujno potrebovali postelje, ker lahko spijo tudi v spalni vreči. Uredili bomo, ko bomo zvedeli več o tem, kdo pride in kaj potrebuje.“ Skratka, španske družine se bodo v naslednjih dneh – tudi tiste v predprogramih po škofijah trudile, da bodo mladi, ki bodo prišli iz vseh petih celin, izkusili špansko gostoljubje.

Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...