Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Marjana DebevecMarjana Debevec

Nuncij v Španiji: papež bo prinesel nov veter

Cerkev po svetu | 05.08.2011, 11:40 Marta Jerebič

Padec borznih indeksov, zaskrbljenost glede dolžniške krize v območju evra in glede gospodarskih razmer v svetu sproža vse več protestov. V Španiji se vrstijo že vse od meseca maja, do najresnejšega incidenta pa je prišlo sinoči v Madridu, ko je bilo v spopadih med protestniki in policijo ranjenih najmanj 20 ljudi. V takem ozračju gospodarske krize se država pripravlja tudi na svetovni dan mladih, do katerega manjka le še nekaj dni. Apostolski nuncij v Madridu ob tem poudarja, da bo papež prinesel nov veter in dal upanje mladim.

Do svetovnega dneva mladih v Madridu manjka le še 11 dni. Apostolski nuncij v Španiji, nadškof Renzo Fratini meni, da ljudje že težko pričakujejo svetega očeta in upajo, da jim bo v času te gospodarske krize pomagal okrepiti vero: „Španijo prežema kriza vrednot. Prepričan sem, da bo papež tej državi prinesel nov veter.“ Mladi, ki zaradi krize ne najdejo zaposlitve, so razočarani. Svetovni dan mladih bo po mnenju nuncija zanje predstavljal nov začetek: „Papež jih bo nekaj tudi spovedal. S tem bo poudaril, da se krščansko življenje začne z notranjo prenovo, spreobrnjenjem, vrnitvijo k Bogu.“

Sicer pa so se, kot vedno ob papeževih obiskih, tudi v Španiji pojavile kritike o strošku dogodka. Finančni direktor Fernando Giménez Barrioconal je povedal, da španske davkoplačevalce svetovni dan mladih ne bo stal niti evro, saj država ne financira dogodka. „Javna uprava bo nudila le storitve in logistiko, stroške le te bomo plačali mi.“ Poudarja pozitiven vpliv za špansko gospodarstvo, saj bo poleg duhovnih sadov srečanje mladih prineslo tudi večje prihodke v turizmu. Dodal je, da vsak evro, ki ga vložijo v pripravo srečanja, skrbno pretehtajo in da so stroški transparentni.

Medtem pa je na dan že pricurljal kraj naslednjega srečanja svetovnega dneva mladih. Izdal ga je župan mesta Rio de Jeneiro v Braziliji, ki očitno ni mogel počakati, da ga bo 21. avgusta napovedal papež Benedikt XVI.

 

 

Cerkev po svetu
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...