Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Marjana DebevecMarjana Debevec

Papežev predlog za poletno branje: manj poznane knjige Svetega pisma

Papež in Sveti sedež | 03.08.2011, 11:38 Marta Jerebič

Papež nas vabi, da na poletnem oddihu v roke vzamemo Sveto pismo in iz njega prebiramo manj poznane knjige, kot so na primer Tobijeva, Esterina, Rutina in Jobova knjiga, ali pa tudi splošno znane odlomke, kot je Visoka pesem ali Apostolska dela. Tako nas bodo trenutki oddiha kulturno in duhovno obogatili, je dejal pri današnji splošni avdienci v Castel Gandolfu.

Ko si za trenutek oddahnemo od svojih vsakdanjih dejavnosti, zlasti v času počitnic, pogosto v roke vzamemo kakšno knjigo. „Vsakdo potrebuje čas za sprostitev, razmišljanje ... Hvala Bogu, da je tako. Ta potreba nas opozarja, da nismo ustvarjeni samo za delo, ampak tudi za razmišljanje ali preprosto za to, da z dušo in srcem sledimo neki zgodbi, se v njej v nekem smislu izgubimo, da se nato najdemo obogateni.“

V večini primerov gre seveda za zabavno literaturo, kar je normalno, je dejal papež, hkrati pa dodal, da se nekateri ljudje, zlasti če imajo daljše počitnice, odločijo tudi za zahtevnejšo literaturo. Zato papež predlaga: „Zakaj ne bi odkrili nekaterih knjig v Svetem pismu, ki so običajno nepoznane, ali poznamo le kakšen delček, nikoli pa jih nismo prebrali v celoti?“

Mnogi kristjani nikoli ne berejo Svetega pisma in ga nasploh zelo slabo poznajo, je dejal Benedikt XVI. in nato predlagal, naj preberemo nekatere kratke knjige, npr. Tobijevo o družini in zakonski zvezi. Esterina knjiga govori o moči molitve, Rutina pa o Božji dobroti. Te knjige lahko v celoti preberemo v eni sami uri.

Bolj zahtevno branje je Jobova knjiga, ki govori o bolečini nedolžnega, ali Pridigar, razprava o smislu življenja in sveta. Potem je tu še vsem znana Visoka pesem. Odlomke iz nove zaveze sicer bolj poznamo, papež pa predlaga, da Evangelij, Apostolska dela ali eno od pisem preberemo od začetka do konca.

Po katehezi je papež med drugim pozdravil tudi skupino romarjev iz Nagasakija, ki 9. avgusta obeležuje 66. obletnico ameriškega napada z atomsko bombo nad tem japonskim mestom.

Papež in Sveti sedež
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...