Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Že diši po predvolilni kampanji

Politika | 01.08.2011, 11:17 Tanja Dominko

Čeprav še vedno ni jasno, ali nas čakajo predčasne volitve ali ne, večina političnih strank že deluje v tem duhu. Koalicijski stranki SD in LDS sicer trenutno bolj skrbi zagotavljanje politične stabilnosti, o predčasnih volitvah trenutno nočejo slišati. V SD so za STA navedli, da se v teh "zelo nepredvidljivih časih, v katerih se je znašel ves svet", ne ukvarjajo s predvolilno kampanjo in "različnimi oblikami medsebojnega politikantskega obtoževanja". Nasprotno pa večina opozicije meni, da so predčasne volitve nujne.

Kaj nas čaka?

Septembra je med prioritetami vlade in parlamenta sprejemanje rebalansa proračuna, poslanci pa bodo potrjevali tudi novega predsednika državnega zbora in odločali o interventnih ukrepih. Predvidoma bodo z novelo zakona o vladi krčili število ministrstev, premier Borut Pahor pa bo moral predlagati tri nove ministre. Dogovora glede tega v koaliciji še niso sklenili. Septembra se bo začelo tudi zbiranje podpisov za referendum o družinskem zakoniku.

SDS znova za predčasne volitve

Gospodarski forum SDS je zaradi zaskrbljujočih razmer v gospodarstvu vladajočo koalicijo vnovič pozval, naj ravna odgovorno in omogoči predčasne volitve. Te bi po njihovem preprečile še hujše posledice slabega gospodarjenja z državo. "Podjetniki in gospodarstveniki si prizadevamo omiliti gospodarsko krizo, toda krizo je nujno potrebno hkrati reševati na vrhu piramide," poudarjajo v SDS in dodajajo, da je odgovornost vladajoče politike za izjemno zaskrbljujoče razmere na področju podjetniškega in gospodarskega okolja v Sloveniji in posledično vse manjšo konkurenčnost neizpodbitna. Predsednik SDS Janez Janša je v soboto na taboru SDS v Lepeni povedal, da "bi bile predčasne volitve potrebne že v zgodnji jeseni, vendar največ, kar lahko pričakujemo od tistih, ki se krčevito oklepajo oblasti, je to, da bodo volitve naslednje leto nekoliko prej".

Prvak največje opozicijske stranke je tudi dejal, da zaradi slabega dela oziroma nedela aktualne vlade slovenska država vsak dan porabi 10 milijonov evrov več, kot ustvarimo. "Če bo šlo tako naprej do konca mandata in bodo volitve v rednem roku ali pa kakšen teden prej, potem bo Slovenija zelo blizu položaja, v katerem je danes Grčija," opozarja Janša.

SLS: predvolilna kampanja se je začela že zdavnaj

Po mnenju predsednika SLS Radovana Žerjava se je predvolilna kampanja začela že pred nekaj meseci. Med drugim izpostavlja vnovično "pogrevanje" afere Patria, ki bo, kot skrbi Žerjava, prav tako kot pred minulimi volitvami zasenčila vsebinsko razpravo pred prihodnjimi volitvami. Kampanja se bo po njegovem mnenju še naprej kazala tudi pri sprejemanju nekaterih zakonov. Žerjav je prepričan, da bodo volitve predčasno. Skrbi pa ga, ker položaj, ko nimamo ministrov in ko je predsednik DZ v odstopu, v Sloveniji postaja normalen. Ob tem ga ne bi čudilo, če predsednik državnega zbora ne bo izvoljen, kar bi bil tudi eden od možnih inštrumentov, ki bi pospešil predčasne volitve.

ZARES: vsebine še ni

Generalni sekretar Zares Bogdan Biščak meni, da so predčasne volitve vse bolj verjetne. Predvolilna kampanja se, kot pravi, vsebinsko še ni začela, se pa že intenzivneje kaže na retoričnem nivoju in v smislu medsebojnega distanciranja političnih strank. Razmisleki znotraj nekdanje koalicije in odhodi strank so po njegovem mnenju razmišljanja o volitvah pospešili, medtem ko se v opoziciji drug od drugega distancirajo. Biščak tudi meni, da novi ministri, ki jih bo predlagal premier, ne bodo prejeli podpore v državnem zboru. Če bo na imenovanje vezal zaupnico, je najverjetneje ne bo prejel, še meni Biščak.

DESUS: kampanje še ni

Prvak DeSUS Karl Erjavec ocenjuje, da se volilna kampanja še ni začela, temveč se bo jeseni, ko bo Pahor predlagal novelo zakona o vladi in nove ministre. V DeSUS bodo s kongresom stranke, ki bo 21. oktobra, napovedali začetek svojih volilnih aktivnosti. Predstavili bodo program za izhod iz krize in aktivnosti za zmago na volitvah, je navedel Erjavec. Sam pričakuje, da bodo volitve spomladi.

SNS: kampanja teče že do prejšnjih volitev

Po mnenju prvaka SNS Zmaga Jelinčiča predvolilna kampanja poteka od volitev dalje, res pa je, da se stopnjuje, bolj kot gre proti koncu mandata. Po njegovih besedah namreč nekateri, zlasti v koaliciji, določene zakonske predloge izrabljajo za pridobitev volivcev. Jelinčič meni, da bodo volitve šele junija prihodnje leto. Pahor bo najprej predlagal nove ministre, "ki pa ne bodo sprejeti", zatem spremembo zakona o vladi. Glede podpore noveli se Jelinčič še ne izreka.

Nepovezani: kampanja se še ni začela

Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Franc Žnidaršič meni, da se kampanja še ni začela in da tudi afera Patria ne kaže na to. Obtoženi v aferi bi namreč volitve želeli čim prej, ker dopuščajo možnost krivde, je prepričan Žnidarščič, ki tudi meni, da bo pred volitvami treba počakati na kašno drugo alternativo. Načeloma pa podpira krčenje števila ministrstev. Če predlagani ministri ne bodo izvoljeni, pa bo to tudi po njegovih ocenah nekakšna nezaupnica vladi.

Politika
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...