Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Marjana DebevecMarjana Debevec

Jezus oznanja nebeško kraljestvo

| 23.07.2011, 23:00 Blaž Lesnik

Današnji odlomek je nadaljevanje Jezusovih prilik o nebeškem kraljestvu. Nebeško kraljestvo je do sedaj opisal s prispodobo o sejalcu, o pšenici in ljulki, gorčičnem zrnu, o kvasu. Tokrat pa nebeško kraljestvo opisuje s tremi novimi podobami.

Evangelij po Mateju 13,44-52

Kaj je pravzaprav nebeško kraljestvo? Evangelista Marko in Luka govorita o božjem kraljestvu, Matej pa se je očitno zavestno odločil, da govori o nebeškem. Kakšna je razlika med enim in drugim, če sploh gre za razliko? Zdi se, da je Matej prepričan, da Bog vlada v nebesih, ne pa še na zemlji. Vendar prihod Jezusa med nas pomeni približanje časa, ko bo Bog zavladal tudi na zemlji. S prihodom in delovanjem Jezusa se je zemlji približalo nebeško kraljestvo. Da pa bi ljudje nebeško kraljestvo sploh lahko prepoznali , Jezus govori v prilikah. Nemogoče je ljudem razložiti nebeške stvari drugače kot v prispodobi.

Dve priliki, ki smo ju slišali v današnjem odlomku, govorita o dragocenosti nebeškega kraljestva. Je kakor neprecenljiv, a skrit zaklad, za katerega se splača zastaviti vse ostalo. Srečen je ta, kdor ga najde! Nebeško kraljestvo je tako s prispodobo opisano kot vir neprimerljive sreče, ki pride k ljudem z razodetjem. Kdor ga najde, mu postane življenjski cilj, da vstopi v to nepopisno srečo.

Druga prilika, ki govori o dragocenosti, je prilika o dragocenem biseru. Človek, ki se spozna na dragocene kamne, bo znal najti tudi najdragocenejši kamen. Ko ga najde, bo naredil vse, da bi ga lahko posedoval. Nebeško kraljestvo je kakor ta kamen, biser. Modri in izkušeni ga prepoznajo in si želijo vstopiti tja, kjer je pravi zaklad.

Tretja prilika govori o tem, kako se Nebeško kraljestvo širi na zemlji. Dosegljivo je prav vsem, a ni vsakdo, ki želi vstopiti, resnično pripravljen na to. Jezusova prilika govori o ribah, ki so se ujele v mrežo, nekatere prav velike, druge premajhne in morda celo neužitne. Kakor kvaliteto rib presojajo ribiči, tako o kvaliteti podanikov nebeškega kraljestva presojajo angeli. Iz tega lahko razumemo, da so pripravljeni vstopiti le resnično nebeškemu kraljestvu predani ljudje.

MOLITEV

Jezus, ti si prišel oznanjat nebeško kraljestvo, ki je podoba popolne vladavine Boga tudi med ljudmi. Nebeško kraljestvo vzpostavlja pravičnost in blagostanje njim, ki se zanj zavzemajo. Gospod, daj tudi meni razumeti skrivnost nebeškega kraljestva. Naj bo moj govor in vsako moje dejanje pričevanje za tvoje delovanje med nami.

RAZMISLI:

Kaj tebi predstavlja nebeško Kraljestvo? Kako se vidiš v njem?

Kako razumeš prošnjo iz Očenaša: „Pridi k nam tvoje kraljestvo, kakor je v nebesih tako na zemlji?“

Lahko razumeš, kako se nebeško kraljestvo širi med ljudmi?

Kako bi Jezusovo oznanjevanje nebeškega kraljestva približal sebi in tudi drugim?

 

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...