Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Marjana DebevecMarjana Debevec
Gorčična zrna (foto: http://andrewjbrown.blogspot.com/2011/05/mustard-seeds-and-short-circuits.html)
Gorčična zrna | (foto: http://andrewjbrown.blogspot.com/2011/05/mustard-seeds-and-short-circuits.html)

Nebeško kraljestvo in gorčično zrno

| 17.07.2011, 05:10 Blaž Lesnik

Pogosto se sprašujemo, kako razločiti dobro od zlega. Ljudje nikoli ne moremo z zagotovostjo vedeti, kaj je eno in kaj drugo. Naši nameni so lahko zelo dobri, a niti ne vemo, da hkrati s pšenico v nas raste tudi ljulka, se pravi plevel. Ko sta oba mlada, je težko razlikovati med eno in drugo rastlino.

Tako se lahko naši najboljši nameni izrodijo in postanejo zadušujoč plevel. Jezusovi učenci so začudeni nad njegovim naukom o pšenici in ljulki. Od kod vendar prihaja ljulka, od kod prihajajo slabi sadovi?!

Jezus učencem pove, da je stvarnost razdeljena na dva pola, tistega, ki pripada Sinu Človekovemu, torej Mesiji, in drugo, ki pripada hudiču. Čeprav je delitev jasna, vendarle človeku ni mogoče jasno razločiti, kaj prihaja od enega in kaj od drugega. Končni sodnik vsega je vendarle Bog, ki med ljudmi deluje po svojih angelih.

Druga stvar, ko razmišljamo o Nebeškem kraljestvu, je vprašanje velikosti in pomembnosti. Gorčično seme ne sodi med najplemenitejša semena. Pravzaprav je to majhno in neugledno seme, toda iz njega zraste kar zajetna zelenjava. Ptiči lahko pristanejo na njej in si celo naredijo gnezda. Kdo bi si mislil! Na podoben način je lahko z majhno stvarjo v našem življenju. Nekaj neuglednega in na videz nepomembnega je lahko v božjih očeh še kako dragoceno.

Sprijaznimo se; stvari v življenju niso vedno jasne. Ni vse, kar se zdi pomembno, vedno pomembno in niti to, kar se zdi majhno, ni nujno zanemarljivo. Nebeško kraljestvo, ki mu želimo pripadati, ima svojo notranjo logiko, ki se je moramo ljudje šele naučiti. Tega pa se lahko naučimo le tako, da se učimo iz izkušnje in s prepuščanjem sodbe Bogu.

Evangelij po Mateju 13,24-43

RAZMISLI

Kako lahko razločiš med dobrim in zlim v svojem življenju? Kaj lahko storiš glede tega?

Nekaterih stvari ni mogoče izkoreniniti iz njive svojega srca kar takoj. Kako lahko s tem živiš? Ali verjameš, da je kljub tvoji nepopolnosti Bog še vedno s teboj?

Se ti je že kdaj zgodilo, da je malenkostna stvar (gorčično zrno) povzročila razcvet nečesa pomembnega zate ali za druge? O čem te uči ta izkušnja?

Prosi Boga, naj ti da zaupanje v njegov dober namen glede tebe in tvojih dejanj.

MOLITEV

Ko gledam na svoje življenje, o Bog, vidim v njem stvari, ki so dobre in tudi stvari, ki so nejasne ali celo slabe. Težko mi je razločiti med enim in drugim. Toda - Gospod tebi želim zaupati, zaupati, da vodiš moje in naše življenje tako, da se bosta na koncu izkazali tvoja modrost in tvoja pravična sodba. Morda se mi moje življenje zdi zanemarljivo, a ne želim o tem soditi sam. V tvojih očeh je namreč tisto, kar se zdi majhno in nepomembno lahko pomembno in rodovitno.

Evangelij po Mateju 13,24-43

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...