Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Marjana DebevecMarjana Debevec

Ali mora biti kemija res prav povsod?

| 15.07.2011, 21:19 Blaž Lesnik

Prejšnjo soboto ste lahko v okoljskem nasvetu slišali, kako se lotiti čiščenja odtokov v vašem stanovanju. Aleš Čerin se je odločil za drugačen pristop od tistega, ki je najbolj razširjen, to je uporaba agresivnih kemikalij.

Izvijač, stara zobna ščetka in 10 minut dela. Nobene kemije in čisti odtoki. Aleš Čerin je v svoji knjižici Bolj preproste izbire izračunal: "Če 3-krat letno čistite 5 odtokov (mi jih) in to delate 50 let, potem porabite in zlijete v odtoke okoli 300 litrov zelo koncentrirane in agresivne kemikalije, ki obremenjuje okolje neposredno in posredno (ker jo je treba proizvesti in distribuirati – poraba energije), ter zapravite med 900 in 1650 € denarja. Samo za čiščenje odtokov."

Dodajamo še nasvet iz eko portala, če zgornji, mehanični postopek ne bo zadoščal: "Enkrat na teden v odtok stresite 1/4 skodelice sode bikarbone in nato čeznjo spustite vročo vodo. Soda bo sprala umazanijo, ki se nabira v ceveh in odtokih, poleg tega pa tudi uniči bakterije. Če dodate še nekaj belega alkoholnega kisa, boste s tem še bolj očistili in razkužili vaše odtoke, seveda pa jih je potrebno čistili in vzdrževati tedensko, preden se nabere toliko umazanije, da naravna sredstva ne pomagajo več."

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...