Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Počitnice (foto: p. Robert Bahčič)
Počitnice | (foto: p. Robert Bahčič)

Sklenile so se 9. počitnice Radia Ognjišče

Slovenija | 04.07.2011, 11:51

V večernih nedeljskih urah so se sklenile 9. počitnice Radia Ognjišče in Kompasa holidays, ki sta s približno 600 počitnikarji na 12. avtobusih dopustovala na Siciliji. Na več kot 2700 kilometrov dolgo pot so se odpravili v petek, 24. junija. Počitnikarje je poleg radijcev Francija, Marjana, Jureta, Urše, Toneta, Jake, Mateja, Andreja, Nataše, Alena, Petre in Lidije spremljal tudi upokojeni ljubljanski nadškof Alojz Uran.

Počitnikarji so na desetdnevni poti poromali k zavetnici Palerma sveti Rozaliji, molili ob grobu svete Agate, zavetnice Catanije in tudi Sicilije ter se ustavili tudi pri zavetnici Sirakuz sveti Luciji.

V prvem počitniškem dnevu so počitnikarji prevozili približno tisoč kilometrov po avtocesti od Ljubljane mimo Benetk, Bologne, Firenz in Rima do Neaplja. V Neaplju so naredili avtobusni ogled mesta in se ustavili v eni izmed lepih neapeljskih cerkva za sveto mašo. Potem so se v poznem popoldnevu vkrcali na trajekt, ki je okoli 21. ure odplul proti Palermu, v katerem so pristali po dobrih desetih urah plovbe – v jutru 25. junija. Prvo počitniško noč so prespali na trajektu na morju.

V Palermo so pripluli okoli šeste ure zjutraj in glavno mesto Sicilije so si ogledali s t.i. panoramsko vožnjo, se zaustavili v katedrali, kjer so relikvije svete Rozalije. Pot jih je pred tem vodila tudi do svetovno znane cerkve Monreale, ki je okrašena s čudovitimi mozaiki – teh je kar 8.500 kvadratnih metrov, v tej katedrali je bila tudi maša za domovino. Zgodaj popoldan jih je pot vodila na vzhodno stran otoka, do počitniškega kraja Letojanni. Razdalja med Palermom in Letojannijem je 270 km.

Palermo
Palermo © Alen Salihović

V Letojanniju, ki je v neposredni bližini svetovno-znanega modenega letovišča Taormina so bili nastanjeni v hotelskem kompelsku Antares, ki ima kategorijo štirih zvezdic. Posebnost hotelskega naselja oz. kompleksa je gotovo v tem, da se nahaja na hribu, zaradi česar je lep pogled na Jonsko morje.

V času bivanja na Siciliji so si počitnikarji ogledali mesto Catanijo, ki je od letoviškega kraja Letojanni oddaljena dobrih 50 km, in počastili sveto Agato. Obiskali so tudi znamenito mesto Sirakuze, ki je bilo nekdaj najpomembnejše mesto Sredozemlja. V Sirakuze jih je pot vodila zaradi svete Lucije, pa tudi zaradi moderne bazilike, posvečene jokajoči Mariji. Razdalja med Letojannijem in Sirakuzami je 120 km. V počitniškem paketu je bil tudi ogled mesteca Taormina, ki je le 6 km od hotela. V času počitnic sta bila na voljo še dva fakultativna izleta. V prvem so se mnogi povzpeli na Etno, ki je najvišji evropski delujoči vulkan – 3340 metrov. Z gondolo in posebnimi terenskimi vozili so se pripeljali do višine 2900 metrov, kjer je bilo mogoče otipati toplo zemljo, saj se po izbruhu vulkana zelo zelo počasi ohlaja. Drugi fakultativni izlet pa je bil na Eolske ali Liparske otoke, ki sodijo med t.i. 10 najpomembnejših znamenitosti Sicilije. Poleg samega ogleda med vožnjo z ladjo in sprehodi, so si nekateri privoščili tudi žveplene blatne kopeli.

V soboto, 2. julija, po zajtrku, se je počitniška karavana odpravila nazaj proti Sloveniji, a je bilo potovanje razdeljeno v dva dela. Prvi del je bil dolg 710 km, drugi pa 800 km. S trajektom so prevozili najožji morski del med Sicilijo in italijansko celino. Po avtocesti so se peljali do Neaplja, Pompejev, kjer so imeli sveto mašo v dobro poznanem romarskem svetišču, posvečenem Kraljici rožnega venca, od tam pa so pot nadaljevali do letoviškega kraja Fiuggi, ki je približno 80 km pred Rimom. V Fiuggi so prenočili v več hotelih. Po zajtrku so se odpeljali naprej do kraja Collevalenzi, kjer je svetišče Božjega usmiljenja in tam imeli sklepno sveto mašo.

FOTOGALERIJA

Slovenija, Radijske počitnice
Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič) Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič)

Adventni izziv za zakonce

V društvu Družina in življenje (DIŽ) so pripravili adventni izziv Geneza23, ki zakoncem pomaga, da se duhovno pripravijo na božič. Poudarek spodbud, ki jih prejemajo zakonci preko elektronske ...