Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Grški protesti (foto: ARO)
Grški protesti | (foto: ARO)

Za Grčijo dodaten paket pomoči?

Slovenija | 14.07.2011, 10:33

Mednarodni denarni sklad ocenjuje, da bi Grčija, če se želi izogniti bankrotu, potrebovala še 104 milijarde evrov pomoči. Ta pomoč bi morala priti s strani Evropske unije in zasebnih upnikov.

Grški javni dolg naj bi prihodnje leto najvišjo raven dosegel pri 172 odstotkov bruto domačega proizvoda. Grčija vendarle okreva počasneje od pričakovanj. Ena od vodilnih bonitetnih agencij, Fitch, je sicer sinoči znižala bonitetno oceno Grčije za tri stopnje, iz B+ na CCC. "Znižanje bonitetne ocene odraža odsotnost novega kredibilnega programa EU in IMF za Grčijo, ki jo spremljajo zvišana negotovost v zvezi z vlogo zasebnih upnikov v bodočem financiranju ter poslabšanje makroekonomskih napovedi za Grčijo," so zapisali v Fitchu.

Bo Italija uspela z varčevalnimi ukrepi?

Italijanski senat bo danes predvidoma glasoval o svežnju varčevalnih ukrepov. Do leta 2014 naj bi tako uspeli privarčevati 47 milijard evrov. S temi ukrepi naj bi Italijani pomirili vlagatelje, ki se bojijo, da bi Italija lahko šla po sledeh Grčije. Indeksi na milanski borzi so namreč strmoglavili, donosi dolgoročnih državnih obveznic pa so se zvišali na rekordne ravni prek šest odstotkov.

Paket varčevalnih ukrepov, ki ga mora sedaj potrditi parlament, predvideva že v tem letu prihranek v višini milijarde in pol. Vključeval naj bi tudi 0,15-odstotni davek na finančne transakcije, znižanje plač ministrov, dodatne zamrznitve plač in omejitev zaposlovanja v javnem sektorju ter uvedbo participacije pri zdravstvenih storitvah in nakupu zdravil.

Slovenija, Svet, Evropska Unija
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...