Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Mejni kamen na dansko-nemški meji (foto: Wikimedia Commons)
Mejni kamen na dansko-nemški meji

Danska po novem poostreno nadzira meje

Svet | 05.07.2011, 12:46

Danska kljub ostrim kritikam Evropske unije in ostalih evropskih držav uvaja okrepljen nadzor na mejah. Turistom obljublja, da se jim ni treba bati zastojev.

Manjšinska danska vlada je popustila pritiskom Konservativne ljudske stranke in je sredi maja napovedala, da bo znova uvedla nadzor na mejah z Nemčijo in Švedsko. Tako bi se učinkoviteje borila proti čezmejnemu kriminalu in utaji davkov. Po napovedi je izbruhnil spor med Koebenhavnom in Brusljem. Evropska komisija je izrazila resne pomisleke o tem, ali je uvedba stalnega carinskega nadzora na meji skladna z evropsko zakonodajo. Komisija trenutno še preučuje, ali so sporni ukrepi skladni s schengenskim režimom. Proti načrtom vlade Larsa Rasmussena je bila tudi danska opozicija, a je bila pred dnevi v parlamentu preglasovana.

Večina naj ne bi opazila, da gre za okrepljen nadzor

Kot je pojasnil danski minister za davke Peter Christensen, bo na dansko-nemški meji za zdaj nadzor izvajalo le 30, na dansko-švedski meji pa 20 dodatnih carinikov. Zagotovil je, da večina potnikov tega sploh ne bo opazila. Poleg tega bo šlo po njegovih besedah le za naključne in ne sistematične preglede.

Do leta 2014 dodatne nadzorne stavbe

Načrti danske vlade o okrepljenem nadzoru na mejah bodo predvidoma v celoti uresničeni leta 2014. Takrat naj bi med drugim na mejnih prehodih postavili dodatne nadzorne stavbe in namestili elektronske nadzorne sisteme, ki bodo avtomatično beležili registracijske oznake mimovozečih avtomobilov.

Svet, Evropska Unija
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...